Hengelo
Politiek

Raad: ‘Gemeente heeft verplichting naar vrijwilligersorganisaties’

De gemeente Hengelo wil vrijwilligersorganisaties in de toekomst beter begeleiden bij hun zoektocht naar vervangende ruimte. Aanleiding hiervoor is de queeste van de Weggeefwinkel nu de organisatie binnenkort het pand aan de Schumannstraat moet verlaten. Eigenaar Welbions wil hier appartementen realiseren.

Carin hans weggeefwinkel
Carin en Hans Nijhuis van de Weggeefwinkel waren onlangs nog te gast in Hengeloos Peil. © 1Twente

Carin Nijhuis

De Weggeefwinkel is onlangs gevraagd per 1 juli het pand te verlaten, maar krijgt nu respijt tot 1 september. Woordvoerder Carin Nijhuis is blij met die twee maanden uitstel, maar beseft dat ook die datum met rasse schreden nadert als er niets gebeurt: “Gelukkig zijn verschillende partijen nu druk met onze situatie. Floor van Grouw (fractievoorzitter SP, red.) heeft er woensdag vragen over gesteld in de gemeenteraadsvergadering en daarop heeft wethouder Bas van Wakeren laten weten dat AdHoc, dat leegstaande gemeentelijke panden beheert, contact gaat opnemen met ons.”

icon_main_quote_red_glyph

“Kan de gemeente eens nadenken over een fonds waaruit dit soort initiatieven bekostigd kunnen worden?”

Leo Janssen, onafhankelijk raadslid

Speelgoed en kinderwagens

Even terug naar de raadsvergadering van woensdag 9 juni. SP-voorman Floor van Grouw en Seviye van Wier (Lokaal Hengelo) vragen in het vragenkwartier aandacht voor de situatie van de Weggeefwinkel. Van Grouw: “Wekelijks komen hier zo’n 100 tot 150 mensen voor speelgoed, kinderwagens, meubilair, noem maar op. Mensen die geen geld hebben om die spullen te kopen. Mensen die in scheiding liggen of asielzoekers die een woning krijgen toegewezen. Dat geeft het belang van deze instantie aan.”

'Onvervangbare aanvulling'

Het probleem van deze organisatie staat niet op zichzelf. Er zijn er meer die volledig op vrijwilligers draaien en geen huur voor een pand kunnen betalen. Van Grouw en Van Wier willen dat deze organisaties wordt gewezen op mogelijkheden voor hulp. Van Grouw: “Ik relateer dit aan de vaak door de raad uitgesproken opdracht dat we onze verenigingen moet koesteren. Ik verwijs ook naar het actuele Beleidsprogramma Sociaal waarin staat dat ‘vrijwilligers die zich vanuit hun eigen betrokkenheid en enthousiasme inzetten een onvervangbare aanvulling en meerwaarde bieden op het werk van professionals. We faciliteren hen door het bieden van goede ondersteuning, structuur en het regelmatig in contact staan’.” Volgens Van Grouw zou de gemeente hier meer naar moeten handelen.

Leo Janssen

Wethouder van Wakeren laat weten op de hoogte te zijn van de vraag van de Weggeefwinkel: “We zijn als gemeente in gesprek met de vrijwilligers en met AdHoc. AdHoc gaat de Weggeefwinkel binnenkort een pand aanbieden.” Ook laat de wethouder weten in gesprek te zijn met het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo (SVH), onderdeel van Wijkracht: “Het SVH kan niet voor ruimte zorgen, maar wel meedenken en suggesties aandragen. Datzelfde geldt voor de Slinger Hengelo.” Onafhankelijk raadslid Leo Janssen geeft aan dat de financiën vaak het probleem zijn voor deze organisaties: “Kan de gemeente eens nadenken over een fonds waaruit dit soort initiatieven bekostigd kunnen worden?” Van Wakeren laat weten hier serieus over na te willen denken.

icon_main_info_white_glyph

Nawoord

Vrijdag heeft AdHoc inderdaad contact gezocht met Carin Nijhuis, maar voor het pand dat ze voor de Weggeefwinkel in gedachten hadden, vraagt AdHoc 285 euro huur per maand en dat kan de vrijwilligersorganisatie niet betalen. Dit was in de raadsvergadering al duidelijk aangegeven door Van Grouw. AdHoc was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar. Wordt vervolgd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.