Twents Kwartearken

De 93 trouwste katoenspinners kregen een getekend portretje

Adrie Hemmink komt deze week weer langs met een leuk quizje dat drie nieuwe Twentse woorden bevat: veulei, kneursel en smietspool. Ernst kijkt vol bewondering naar de portretten van katoenmedewerkers bij de Museumfabriek. En Eline gaat de straat op met het Twents woord van deze week: melmöpkes.

Portretten

De Koninklijk Nederlandse Katoenspinnerij in Hengelo vierde op 10 mei 1940 dat het bedrijf 75 jaar bestond. Daarom werd een kunstenaar gevraagd een portret te maken van de directeur om hem in het zonnetje te zetten, maar de directeur voelde zich niet beter dan zijn werknemers, dus wilde hij dat niet.

De feestcommissie kwam met een nieuw idee: alle medewerkers van het bedrijf die er destijds 40 of 50 jaar werkten, zouden in het zonnetje gezet moeten worden inclusief de directeur. De kunstenaar Wils Broggel tekende daarom 93 portretten in ongeveer tien jaar.

Een vrijwilliger bij de museumfabriekzocht uit dat de meeste van die medewerkers in de fabriek zijn gaan werken toen ze twaalf of dertien jaar oud waren.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.