Hengelo
Politiek

Gerrit Megelink: Hengelo laat nog teveel ‘sportieve kansen’ liggen

Na anderhalf jaar afwezigheid keert Gerrit Megelink terug in de raad. Bij Lokaal Hengelo vervangt hij de vanwege ziekte teruggetreden Patrick Rillmann. En dat terwijl Megelink nog maar net zelf genezen is verklaard van kanker. Zijn politieke ambities liggen vooral op het sportieve vlak: “Hengelo buit de aanwezigheid van FC Twente en het vernieuwde Twentebad niet genoeg uit. De goedkoopste citymarketing is topsport.”

'Er gebeuren hier mooie dingen'

Eind april vertelde de dokter Gerrit Megelink (71) dat hij hem het eerste jaar niet weer wilde zien. De bloedwaardes die op gevaarlijke cellen wezen, waren verrassend laag: “Bij een waarde van 5.0 of hoger moet je oppassen, ik zat op 2.6.” Een dag na dat goede nieuws meldde Megelink zich al weer in de gemeenteraad en gaat hij zijn tanden weer zetten in alles wat Hengelo volgens hem zo mooi maakt: “Het afgelopen anderhalf heb ik de politiek zijdelings gevolgd, maar ik moet zeggen dat er in Hengelo mooie dingen gebeuren. Dat mag ook best gezegd worden. Lokaal Hengelo is dan misschien een oppositiepartij, maar dat wil niet zeggen dat we alleen maar tegen het College van B en W aan moeten schoppen. Onze binnenstadswethouder (Gerard Gerrits, red.) is een goeie.”

icon_main_quote_red_glyph

"In het Twentebad is fors geïnvesteerd, maar in dat vijftigmeterbad gebeurt niks. Als je iets maakt, moet je er ook iets mee doen."

Gerrit Megelink, raadslid Lokaal Hengelo

Wandelaar

Petje af voor het gemeentebestuur, wil de voormalige cafébaas (hij runde jarenlang het roemruchte La Deco aan de Marktstraat) maar zeggen. Diezelfde pet nam hij de afgelopen tijd meer dan eens af voor z’n artsen. Eind 2019 werd hem nog verteld dat hij maar moest gaan genieten van de tijd die hem nog restte, maar nu lijkt hij wonderbaarlijk genezen van kanker. Het heeft misschien ook wel te maken met een gezonde hobby van hem. “Al bijna 20 jaar ga ik elke ochtend zo’n twee uur wandelen. Dat is goed voor lichaam én geest. Ik kan het iedereen aanraden. Onderweg denk je na over de gekste dingen.”

Warm bad

Dat Megelink, die pas sinds 2018 in de gemeenteraad zit, nu het raadswerk al weer oppakt, heeft te maken met z’n liefde voor de stad én het warme bad dat de gemeentelijke politiek volgens hem is: “Ik heb tijdens mijn ziekte zoveel aanloop gehad van raadsleden, wethouders en zelfs de burgemeester. Iedereen toonde zijn betrokkenheid. Ik heb m’n vriendin wel gezegd dat ik met de rem erop zal beginnen, ik ga snel te hard. Da’s wel zo netjes naar haar toe. Kanker heb je niet niet alleen. Zij ging mee met alle ziekenhuis- en doktersbezoekjes. Toen ik overwoog om weer in de raad te gaan zitten, heb ik ook haar gevraagd wat ze ervan zou vinden.”

Goedkoopste citymarketing

De komende maanden is Megelink gewoon raadslid. Mogelijk dat hij na de zomer het fractievoorzitterschap weer overneemt van Seviye van Wier. En als hij gezond blijft en genoeg energie heeft, kan het maar zo zijn dat hij meedoet aan de verkiezingen in 2022. “Maar voorlopig hou ik het bij één jaar. Daarna zien we wel verder.”

Waar hij de binnenstadsontwikkelingen met enthousiasme volgt, wil hij op sportief gebied Hengelo nog wel meer op de kaart gezet zien: “In het Twentebad is enkele jaren geleden 10 of 12 miljoen euro geïnvesteerd, maar in dat vijftigmeterbad gebeurt niks. Als je iets maakt, moet je er ook iets mee doen. Ander voorbeeld: FC Twente traint achter het FBK-Stadion en de jeugd van Twente en Heracles traint er samen. Geef dat meer uitstraling, zet daar de schijnwerpers op. De goedkoopste citymarketing is topsport. Dat heb ik zelf niet bedacht, dat zeggen onderzoeksbureaus. Als gemeente moet je daar profijt van trekken, ook met evenementen richting binnenstad. Sommige ideeën hoeven niets te kost, maar je moet ze wel oppakken”, aldus de niet onverdienstelijke oud-amateurvoetballer bij HVV Tubantia, Vosta en Eilermark.

Gerrit Megelink Ernst Bergboer
Na anderhalf jaar afwezigheid keert Gerrit Megelink terug in de raad: "Ik heb m’n vriendin wel gezegd dat ik met de rem erop zal beginnen, ik ga snel te hard." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.