Zaak Ardesch

PVV- voorman over onderzoek van oppositie: ‘Ongelofelijk dat dit moet’

Het waren er vijf, inmiddels zijn er zes fracties uit de oppositie van de Enschedese gemeenteraad die gezamenlijk een onderzoek op touw zetten naar ‘de zaak Ardesch’. In die zaak gaat het om een geschil tussen de gemeente Enschede en een Enschedese ondernemer.

De ondernemer, Ardesch, werd ernstig gedupeerd. Over de rol van de gemeente leven, vijf jaar nadat het geschil ontstond, nog altijd tal van vragen. In de afgelopen jaren hebben verschillende raadsfracties aanhoudend vragen over de kwestie gesteld. Die zijn nog altijd onvoldoende beantwoord, zo vinden zij.

Advies klachtencommissaris genegeerd

Fractievoorzitter van de PVV, Jan Willem Elferink, is niet mals in zijn oordeel over de gang van zaken. “Dat dossier, dat stinkt. Die transparante betrouwbare overheid is hier toch wel ver te zoeken”, zei hij in 1Twente Vandaag. Hij noemde het voorbeeld dat hem het meest heeft getriggerd: ‘het verhaal van de voormalige klachtencommissaris’, die al voordat het conflict bij de rechter lag aandrong op onderzoek

icon_main_quote_red_glyph

'Dat dossier, dat stink

Jan Willem Elferink in 1Twente Vandaag

Bewijs van het tegendeel

“Die raadgeving is niet opgevolgd. Dat is vreemd. Dat is heel raar. Daar moet je toch blij mee zijn?” vraagt Elferink zich hardop af. “De gemeente is een rechtszaak begonnen met als argument achteraf dat Ardesch had afgezien van dat onderzoek.” Elferink schetst dat raadsleden anderhalf jaar hebben gevraagd om het schriftelijk bewijs; dat zou voorhanden zijn. “Toen dat eindelijk boven water was, bleek het tegendeel.” Ardesch zelf had ook altijd ontkend van onderzoek te hebben afgezien.

Onderzoek uit zes partijkassen betaald

Zes raadsfracties - behalve de PVV van Elferink zijn dat de SP, Enschede Anders, de groep Versteeg, Democratisch Platform Enschede en het CDA - laten dat destijds geadviseerde onderzoek nu alsnog doen en betalen dat uit de partijkas. “Het is ongelofelijk dat dat moet”, vindt Elferink. “We hadden gehoopt dat het college alsnog het advies van de voormalige klachtencommissaris zou overnemen, maar dat is niet gedaan.”

Jan Willem Elferink - Ernst Bergboer
Jan Willem Elferink in 1Twente Vandaag: ‘Het gevoel dat de antwoorden op vragen ook zo worden gegeven om fracties spoorzoeker te maken’ © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.