Enschede
Hengelo

Zero Waste Tour: In kleine stapjes naar een afvalvrije wereld

In de strijd tegen het 'onnodig gebruik van verpakkingsmaterialen' houden overal in het land mensen komende zaterdag 5 juni een Zero Waste Tour. In ruim 30 steden worden zo'n 80 wandel- of fietstochten gehouden. Deelnemers gaan met potjes en flesjes de winkels langs en proberen zoveel mogelijk producten zonder verpakking te scoren. In Twente kun je meedoen in de twee grootste steden.

Primeur voor Hengelo

Hengelo doet dit jaar voor het eerst mee, Enschede voor de tweede keer. De begeleide tochten zitten zo goed als vol, maar met een folder in de hand kunnen mensen ook in hun eentje op pad. Agnes Booijink is ‘touroperator’ in Hengelo. “Ik wilde me vorig jaar aanmelden bij Zero Waste Nederland voor deelname aan een tocht in Hengelo, maar er bleek in Hengelo nog helemaal niks georganiseerd te worden. Toen heeft Elisah Pals, die dit landelijk heeft opgezet, mij gevraagd om het dit jaar voor Hengelo te organiseren.”

Bijenhoek

In Enschede trekt Annelies Bolijn de kar dit jaar voor de tweede keer: “Vorig jaar hebben we een rondje gelopen door het centrum, maar omdat er het afgelopen jaar geen nieuwe zaken bij zijn gekomen die iets doen met verpakkingsvrije producten wijken we nu uit naar de Helmerhoek.” Daar ligt het zwaartepunt in De Bijenhoek, een kavel waar vrijwilligers van alles en nog wat verbouwen en waar bijen voor honing zorgen. “Ook dat is zero waste”, legt Bolijn uit. “Zoveel mogelijk je inkopen uit de eigen omgeving betrekken. Met als gevolg minder uitlaatgassen, minder CO2-uitstoot. We maken een rondje van zo’n 20 kilometer, uiteraard op de fiets.”

icon_main_quote_red_glyph

"Stel je jezelf eens wat vaker de vraag: hoe belangrijk vind jij een schone wereld?”

Agnes Booijink

Binnenstad

In de meeste steden, waaronder Hengelo, wordt gewandeld door de binnenstad. Agnes Booijink: “Omdat het voor ons het eerste jaar is, is elke winkel nieuw. We beginnen bij wereldwinkel Eerlyke Waar in de Drienerstraat 4 (die op 12 juni de deuren gaat sluiten, red.). Daarna gaat het langs lifestylewinkel Knetter aan de Molenstraat, slagerij De Feijter, Meesterlijke koffie en Laundries (tweedehands dameskleding) aan de Drienerstraat en Bakker Oonk en supermarkt Eko Plaza aan de De Wetstraat. We hebben ze allemaal gevraagd of we langs mogen komen, zodat ze zijn voorbereid en ze hebben allemaal een presentje of korting voor de deelnemers.”

Was het geen goed idee geweest om juist winkels te bezoeken die níet zijn voorbereid? Daar valt immers echt een wereld te winnen. Booijink: “Het is een bewustwordingsactie. Ik zie het als een begin en dan is het wel fijn dat de deelnemers, voor wie het vaak ook nieuw is, op een leuke manier worden ontvangen. Hopelijk dat de komende jaren ook andere winkeliers aanhaken.”

Agnes Booijink Ernst Bergboer
Agnes Booijink: “Ik wilde me vorig jaar aanmelden bij Zero Waste Nederland voor deelname aan een tocht in Hengelo, maar er bleek in Hengelo nog helemaal niks georganiseerd te worden." © Ernst Bergboer / 1Twente

Markt

Op de vraag waar en hoe mensen met hart voor het milieu het makkelijkst verpakkingsvrij kunnen shoppen, geeft Annelies Bolijn een duidelijk antwoord: “Dan moet je op de markt zijn. Dat is ook ons ideaalbeeld: dat straks in winkels de producten op die manier worden aangeboden en dat je je eigen linnen tasje er vult. Aan de andere kant zijn veel marktkooplui nog niet echt biologisch verantwoord bezig. Voor mij persoonlijk is dat een lastige afweging, maar uiteindelijk ga ik voor verpakkingsvrij."

Annelies Bolijn Ernst Bergboer
Annelies Bolijn: "Ook dat is zero waste. Zoveel mogelijk je inkopen uit de eigen omgeving betrekken. Met als gevolg minder uitlaatgassen, minder CO2-uitstoot." © Ernst Bergboer / 1Twente

Broodtrommel

Een andere en goed op te pakken tip van de twee vrouwen is de broodtrommel. Agnes Booijink: “Neem je brood mee in een trommel in plaats van in een plastic zakje. Het is vaak een kwestie van gemakzucht. Stel je jezelf eens wat vaker de vraag: hoe belangrijk vind jij een schone wereld?”

Aanmelden voor de tocht in Hengelo of Enschede of een andere Nederlandse stad? Ga naar:
https://zerowastenederland.nl/...;

icon_main_info_white_glyph

Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Oprichter Elisah Pals op de eigen site: ‘Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat het een druppel in de plastic oceaan is. Om verandering te brengen, moeten de Zero Waste-principes uitgroeien tot de nieuwe norm. Zero Waste Nederland is het platform dat ons verder brengt. Samen zetten we afvalvermindering in de spotlights, maken we zero waste-oplossingen bekend en geliefd en bewegen we overheden, organisaties en bedrijven vooruit.’


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.