Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's GroenLinks-raadslid Agnes Booijink maanden uit de running vanwege gezondheidsredenen

230523 Agnes Booijink FOTO GROENLINKS
Gemeenteraadslid Agnes Booijink neemt de komende maanden verlof, omdat ze een revalidatiebehandeling tegen fibromyalgie ondergaat.
Beeld: GROENLINKS Hengelo

Gemeenteraadslid Agnes Booijink van GroenLinks Hengelo neemt de komende maanden verlof, omdat ze een revalidatiebehandeling tegen fibromyalgie ondergaat. Fractievertegenwoordiger Nico-Tom Pen neemt per 1 april zestien weken lang de honneurs waar. Booijink is na de behandeling vast van plan om 'als herboren' terug te keren in de raad.

Booijink, die sinds de verkiezingen van 2022 in de raad zit, heeft al jaren last van pijnlijke spieren en gewrichten. De reumatoloog constateerde vorig jaar december fibromyalgie bij de Hengelose. Booijink: "Tot die tijd ging ik regelmatig naar de fysiotherapeut om m'n spieren sterker te maken, zodat ik m'n gewrichten kon ontlasten. Er werden tot eind vorig jaar echter geen afwijkingen geconstateerd."

“Ik heb de laatste tijd teveel hooi op de vork genomen en moet leren doseren”

Nadat de reumatoloog in december fibromyalgie diagnosticeerde, viel er bij Booijink een last van haar schouders. De arts verwees haar door naar het Roessingh in Enschede: "Daar neem ik deel aan een traject van vijftien weken, waarvan acht intern in de kliniek. Die behandeling start op 6 mei, maar ik heb vorige week al mijn voorlopig laatste raadsvergadering bijgewoond."

Zestien weken verlof

Raadsleden kunnen voor een periode van zestien weken ziekteverlof aanvragen bij de burgemeester. Dit kan daarna voor nog eens twee keer een periode van zestien weken verlengd worden, maar Booijink rekent er op na de zomer terug te keren in het stadhuis. Daar kijkt ze nu al naar uit: "Ik heb de laatste tijd teveel hooi op de vork genomen en moet leren doseren." Dat zal een belangrijk onderdeel van het traject bij het Roessingh worden, weet ze.

Nico-Tom Pen

"Ik reken erop dat het hierna weer beter wordt. Ben daar heel optimistisch over." Ook is ze optimistisch over haar vervanger in de raad Nico-Tom Pen. "Hij is een beetje onze vliegende keep. Zo heeft hij ook al Abby Gomez vervangen, toen zij zwanger was."

Lesgeven op plek twee

Als Booijink haar traject heeft afgerond en als haar behandelaars zeggen dat ze weer aan de slag mag, zal het raadswerk het eerste zijn dat ze weer oppakt. Het lesgeven komt op plek twee: "Ik geef als zzp'er creatieve lessen op scholen in de regio. En ik ben ook nog coach bij de weekendschool Toppers op Zondag in Almelo. Ik wil dat allemaal weer oppakken straks, te beginnen met het raadswerk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.