Zaak Ardesch

Oppositiepartijen doen zelf onderzoek in zaak berooide ondernemer: 'Debatteren heeft geen zin meer'

In elk geval vijf partijen in de Enschedese gemeenteraad hebben de handen ineen geslagen om een onderzoek mogelijk te maken naar de handelswijze van de gemeente in de zaak rond ondernemer Gertjan Ardesch. Enschede Anders, de SP, de PVV, de groep Versteeg en het CDA willen duidelijkheid.

Gertjan Ardesch 2 Ernst Bergboer
Gertjan Ardesch kwam in problemen na een geschil met de gemeente Enschede © Ernst Bergboer

De zaak Ardesch draait om een Enschedese ondernemer die, na jaren goede samenwerking in de exploitatie van De Spinnerij en De CeeCee-spot, door de gemeente voor het gerecht is gesleept, onterecht, naar later bleek. Ardesch won die zaak, maar bleef berooid achter.

Onvoldoende antwoord op vragen

Het geschil tussen Enschede en Ardesch ontstond in het najaar van 2017. De rechtszaak werd ruim een jaar later gevoerd. Over de aanleidingen voor die rechtszaak, de gronden en de manier waarop die is gevoerd bestaan nog altijd veel vragen. Op die vragen hebben verschillende raadsleden tot op heden onvoldoende antwoord gekregen. Die maat is nu vol. “Debatteren heeft geen zin meer”, zei CDA’ers Mart van Lagen in een reactie. “Dit moet worden onderzocht.”

Advies klachtencommissaris genegeerd

Dat onderzoek was in 2018 al het belangrijkste advies van de Enschedese klachtencommissaris, die destijds een bemiddelingspoging ondernam naar aanleiding van een klacht van Ardesch. De gemeente legde dat advies naast zich neer en koerste aan op een rechtszaak. In de nasleep van de hele affaire speelt die beslissing een belangrijke rol en zijn er diverse keren raadsvragen over gesteld.

Volgens de gemeente zou het gaan om een beslissing die gezamenlijk met Ardesch genomen was. Uit na lang aandringen geleverde stukken bleek het tegendeel, ofschoon de gemeente nog steeds aan die eerste lezing vasthoudt.

Vijf raadspartijen financieren nu een onderzoek. Op dit moment wordt een lijst van zeven mogelijke onderzoekers samengesteld. De start ervan hang mede af van de agenda van degene die het gaat doen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.