Enschede

Stofkam door het huishoudboekje: Enschede is ineens miljoenen rijker

Al jaren bezuinigt de gemeente Enschede omdat de begroting geen ruimte biedt. Maar na bemoeienis van de accountant is er jaarlijks bijna 3 miljoen euro extra te besteden.

Het gemeentelijke huishoudboekje is onvoorspelbaar. Om een sluitende begroting te presenteren, wordt er al elf jaar op rij bezuinigd. Maar de laatste jaren blijken vooraf verwachte tekorten bij de presentatie van de jaarcijfers als sneeuw voor de zon verdwenen, zoals in 2020.

Volgend jaar beschikbaar

De vaste accountant Deloitte heeft afgelopen jaar voor de gemeente gekeken of er extra ruimte in de begroting te vinden is. Dat heeft geleid tot de 'vondst' van in totaal 2,8 miljoen euro per jaar.

Dit geld kan worden ingezet, zonder dat dat ten koste gaat van andere ambities of afspraken. Het geld kan vanaf volgend jaar worden gebruikt voor andere doeleinden.

Wat te doen met 2,8 miljoen?

Waar de 2,8 miljoen euro precies vandaan komt en waar dit geld de afgelopen jaren aan is besteed, is niet bekend. De gemeente Enschede heeft vragen daarover nog niet kunnen beantwoorden.

Volgens de accountant komt het college van B en W binnenkort met een bestemming voor de vrijgevallen financiële middelen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.