Hengeloos Peil

PvdA: 'Geef bijstandsaanvrager voorschot voor eerste maand'

In Hengeloos Peil kruisten Marie-José Luttikholt (PvdA) en Mitchell Boers (VVD) deze week de degens over het Hengelose bijstandsbeleid. Luttikholt vindt dat Hengelo het best goed doet, 'maar dat elke persoon waarbij het fout gaat er één teveel is'. Voor Boers op zijn beurt hoeft Hengelo op sociaal beleid geen 10 te scoren: "Een 8 is wat ons betreft ook prima."

Topsport

Luttikholt stelt al enkele maanden met enige regelmaat schriftelijke vragen aan het college van B en W over het Hengelose bijstandsbeleid in het algemeen en enkele schrijnende gevallen in het bijzonder. "Rondkomen van een uitkering is topsport", geeft de fractievoorzitter van de PvdA aan. Maar volgens haar steken mensen op het moment dát ze een uitkering aanvragen allesbehalve in topvorm: "Je bent gestrest, zit vaak niet lekker in je vel. Je maakt je alleen maar druk over hoe je aan geld komt voor je eigen levensonderhoud en dat van je kinderen. Daarom zouden mensen de eerste maand altijd een voorschot moeten krijgen, zodat ze in elk geval de huur en de boodschappen kunnen betalen. Mocht dat dan achteraf toch niet terecht gebleken zijn, dan kan dat altijd worden teruggedraaid met een afbetalingsregeling. Je voorkomt dan in elk geval de stress in de eerste weken."

icon_main_quote_red_glyph

"Rondkomen van een uitkering is topsport, maar meestal verkeer je op zulke momenten nou niet bepaald in topvorm."

Marie-José Luttikholt, fractievoorzitter PvdA

'Help mensen weer aan het werk'

Mitchell Boers zit, ondanks het feit dat hij van de VVD is, wel ongeveer op dezelfde lijn als Luttikholt: "Ik vind alleen dat we vooral moeten zorgen dat mensen weer in actie komen. Het hebben van een uitkering mag nooit een reden zijn om niet te gaan werken. De PvdA wil graag elk specifiek geval in beeld hebben, zodat Hengelo een 10 scoort met haar sociale beleid, maar wij zeggen 'een 8 is ook prima'."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.