Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuw objectief onderzoek naar gasloos maken van Twekkelerveld

Warmtenet? Hybride warmtepompen? Geothermie? Waterstof of misschien toch een vorm van windenergie? Kortom: Welke mogelijkheden hebben de bewoners van Twekkelerveld om hun huizen gasvrij in te richten? Bewonersplatform Twekkelerveld, gemeente en woningcorporaties geven vandaag het startsein voor een allesomvattend onderzoek naar alternatieven voor aardgas.

Voorbeeld

Twekkelerveld met om en nabij 5000 woningen is de eerste wijk die in Enschede van het gas af moet, het liefst al in 2030. De Enschedese pilot dient als voorbeeld hoe alle andere wijken in de stad worden aangepakt.

“Als het hier lukt, krijgen we ’t in heel Enschede voor elkaar”, zei wethouder Jeroen Diepenmaat al eens. Het is geen toeval dat juist de pilot juist in die wijk plaatsheeft, merkt de stadsbestuurder op: er is een grote diversiteit aan woningen, de corporaties hebben zo’n beetje de helft van de woningvoorraad in bezit en dat is makkelijk, en de openbare ruimte van de wijk moest ook nodig op de schop.

Onderzoek

Er zijn een groot aantal alternatieven denkbaar voor Twekkelerveld. “We gaan het allemaal onderzoeken”, zeggen wethouder Jeroen Diepenmaat en Boudewijn Timmermans van het Bewonersplatform Twekkelerveld in het liveprogramma 1Twente Vandaag.

Het onderzoek dat vanaf vandaag in gang wordt gezet moet volgens verantwoordelijk wethouder Diepenmaat een Wijkenergieplan opleveren, waarin precies wordt omschreven wat er allemaal in de wijk mogelijk is en dat straks dient als blauwdruk voor de rest van de stad.

Breed draagvlak

Om dat plan een breed draagvlak te geven in de wijk is een nieuw adviesbureau in de arm genomen. Het vorige onderzoek in opdracht van de gemeente, had 2,5 jaar geleden plaats en het resultaat daarvan schoot de wijkbewoners in het verkeerde keelgat. Het werd gevoeld als een dictaat waarin het warmtenet door hun strot werd geduwd, terwijl de bewoners ook naar andere alternatieven wilden kijken.

Valse start bijgelegd

Die valse start van het project is bijgelegd. “De relatie is sterk verbeterd”, zeggen Diepenmaat en Timmermans. De gemeente kan weer door een deur met de vertegenwoordigers van de wijk en vanaf vandaag wordt gezamenlijk gekeken wat goed is voor de wijk.

“De vorige keer was het een opdracht van de gemeente. Nu doen we mee. Er zit nu veel meer objectiviteit en neutraliteit in. We willen eerlijke cijfers op tafel”, zegt Timmermans namens het bewonersplatform. Hij wijst er ook op dat een door de bewoners in de arm genomen ingenieursbureau meekijkt met het onderzoek.

Eerst isoleren

Timmermans is er overigens van overtuigd dat het veel beter is om eerst de woningen in zijn wijk grondig te isoleren en dan pas te kijken welke alternatieven voor aardgas mogelijk zijn. “Want dan kun je kijken welke mogelijkheden voor de markt geschikt zijn.”

Hij wil ook het liefst dat de isolatieronde de komende negen jaar wordt aangepakt en dat de wijk tot 2040 de kans krijgt om compleet gasloos te worden.

Oprichting bewonersvereniging

Het is nu zaak om de bewoners echt mee te krijgen. En dat valt nog niet mee, vinden de gesprekspartners. Om die reden is de wijk verdeeld in twaalf buurtjes die elk twee vertegenwoordigers leveren die aanschuiven bij het overleg over de plannen. “Dan krijg je meer spreiding en heb je ook zicht op al die verschillende huistypes in Twekkelerveld”, aldus Timmermans.

De vertegenwoordiger van het bewonersplatform wil het liefst een bewonersvereniging of -corporatie oprichten waar mensen uit de wijk lid van kunnen worden. Hij wijst in dat verband op de bevolking in de wijk: “Het is geen rijke wijk. Er wonen arbeidsmigranten, studenten, arme en eenzame mensen. Probeer ze allemaal maar eens te bereiken. Door zo’n vereniging kun je beter informatie verstrekken. We doen het voor de bewoners. Ik hoop dat ze lid willen worden, want we hebben allemaal hetzelfde belang.”

Kostenneutraal

Wethouder Diepenmaat weet zeker dat de energietransitie bij veel mensen leeft. “Uitgangspunten voor mij zijn dat bij die hele transitie het wooncomfort overeind blijft en dat de hele operatie kostenneutraal moet plaatshebben. Dat zijn harde uitgangspunten. We gaan nu kijken wat er allemaal wel kan”, zegt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.