Boeken én betaalbare kleding op een compleet vernieuwde ontmoetingsplek in Twekkelerveld: dat is het idee van de bibliotheek en het Leger des Heils, die er nu samenwonen. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten, boeken lenen, kleren kopen, nieuwe dingen leren en hulp krijgen bij taal en computers. De nieuwe buurthuiskamer werd dinsdag geopend.
Bij de vernieuwde bibliotheek is nu ook een hoek vanuit Leger des Heils waar tweedehandskleding gekocht kan worden en een keukenblok voor ontmoeting met een gratis kop koffie.
“Er kwam wat rijksgeld beschikbaar om te investeren voor meer plekken in de wijk”, vertelt wethouder Arjan Kampman tijdens de opening. “De bibliotheek zat met een vraagstuk en Leger des Heils ook. Daarnaast had de wijk behoefte aan een ontmoetingsplek. Uit die vragen kwam dit buurthuis.”
Het samenwonen met Leger des Heils is voor de bibliotheek zowel nuttig als noodzakelijk, legt directeur Jan Hoogenberg uit. “We hadden te veel ruimte en de kosten waren te hoog, het was dus spannend of de bibliotheek kon blijven.“ Het was de perfecte oplossing dat Leger des Heils ook een plek zocht voor hun kledingwinkel de Reshare Store.
De ontwikkeling dat bibliotheken meer doen dan boeken uitlenen is al veel langer zichtbaar, ook op andere plaatsen. “Het is niet zomaar de bibliotheek die je bent gewend”, aldus Hoogenberg. “Het is een plek voor een kopje koffie, om boeken te lenen en kranten te lezen, waar je kunt snuffelen tussen de kleding en om misschien wel nieuwe vriendschappen maken.”
Wethouder Kampman voegt toe: “De bibliotheek is veel meer dan alleen het uitlenen van boeken, mensen komen bij elkaar, krijgen hulp met taal en computers. Het is een plek waar het leven elke dag toch een stukje leuker wordt.”
De nieuwe buurthuiskamer is een plaats zoals je ze volgens Hoogenberg steeds minder ziet. "Ontmoetingsplekken verdwijnen. Niet alleen in Enschede, maar overal."
Terwijl er volgens Kampman juist grote behoefte aan is. "Bijna de helft van de inwoners van Twekkelerveld is alleenstaand. Zij hebben een groter risico om eenzaam te worden. Het is fantastisch dat er nu een plek in de wijk is waar mensen samen kunnen komen."
Die behoefte is er volgens hem niet alleen bij ouderen. “We zien steeds meer jongeren die naar een buurthuis gaan."