Twente

Scholieren zorgen dat oude sokken niet bij restafval komen

Om ervoor te zorgen dat we met z’n allen minder oude sokken en T-shirts in de afvalbak gooien, start een aantal Twentse bedrijven en instellingen op het gebied van afvalinzameling en textielproductie en -innovatie komende week met de Textiel Race Twente. Leerlingen van tien Twentse basisscholen doen mee. Dinsdag 25 mei was de aftrap met een gastles op basisschool Honesch in Haaksbergen.

Afval textiel erik brinkhorst
Dinsdag 25 mei was de aftrap met een gastles op basisschool Honesch in Haaksbergen. © Eric Brinkhorst

Textiel Race Twente

De Textiel Race Twente wordt gehouden van 31 mei tot en met 24 juni. In deze periode leren de kinderen van deze tien scholen ‘alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel’. Na allemaal een gastles te hebben genoten, nemen de scholen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en overig textiel in te zamelen. “Denk daarbij aan oude truien en sokken, maar ook aan gordijnen en handdoeken. Het opgehaalde textiel wordt hergebruikt en gerecycled. De technieken daarvoor worden steeds beter, zodat uit vrijwel elk stuk versleten textiel wel weer iets nieuws gemaakt kan worden”, aldus een woordvoerder van Twente Milieu, dat de kar trekt.

Schoolreis als prijs

Naast Honesch uit Haaksbergen doen mee uit Enschede basisscholen De Bron en De Jonge Helden en uit Beckum De Bleek. Ook scholen uit Almelo, Borne, Markelo, Delden en Enter zamelen textielafval in. Inwoners die in de buurt van de scholen wonen, kunnen hun textiel tussen 31 mei en 24 juni thuis laten ophalen. De school die het meeste inzamelt, wint een schoolreis. Mensen die online hun oude textiel aanmelden, krijgen kortingscodes voor verschillende duurzame merken. Info: www.twentemilieu.nl/textiel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.