Enschede
Hengelo
Sport
Voetbal
FC Twente
Video

Boek Gijs Eijsink: de iconische bekerfinale 2001 van FC Twente

Schrijver en sportjournalist Gijs Eijsink zag, toen hij naar de Kuip in Rotterdam reed, het spandoek met opschrift: ‘Wil de laatste Tukker het licht uitdoen?’ boven de A1 bij Holten hangen. Hij was op 24 mei 2001, samen met 36.000 Tukkers, op weg naar de bekerfinale tussen FC Twente en PSV. Twintig jaar na dato presenteert de Hengeloër over die door Twente gewonnen finale een boek met als titel 'De dag dat de laatste Tukker het licht uitdeed'.

Vierde kindje

Twintig jaar geleden trainde Fred Rutten het elftal. Het is geen wonder dat hij het eerste exemplaar krijgt. Morgen, Tweede Pinksterdag, is ook Erik ten Hag erbij. “Zijn vrouw vertelt in het boek dat Erik vier kinderen heeft. Drie van hem en haar en Erik heeft dan nog een vierde: FC Twente. Daar is hij opgeleid en daar heeft hij nog heel veel gevoel bij”, aldus Eijsink.

Subliem

Als sportjournalist deed hij verslag van de wedstrijd. “Eén van de mooiste momenten uit mijn loopbaan als sportjournalist. Met 36.000 streekgenoten naar de bekerfinale, het verloop van de wedstrijd, de voorgeschiedenis. Uniek.” De voorgeschiedenis was de Vuurwerkramp in Enschede, een jaar eerder. “We snakten naar iets mooi. Duizenden mensen geloofden dat Twente zou stunten. Dat gebeurde. Subliem.”

Gesprek aan de keukentafel

Hoofdrolspeler was in die finale, die door strafschoppen werd beslist, Sander Boschker. “Hij stopte er drie op een rij. Nooit gebeurd. We vlogen elkaar op de perstribune in de armen. Waren heel even geen onafhankelijke journalisten”, lacht de Hengeloër.

Eijsink heeft een jaar op het boek gebroed en schreef het uiteindelijk in coronatijd. “Ik wilde alle spelers en als het kon met hun vrouwen aan de keukentafel spreken. Praten over die wedstrijd en wat ze nu doen. Ik sprak ze allemaal. Voor de meeste spelers was dit hun enige prijs.”

Schrijnend

Ook het verhaal van de voetballers na hun loopbaan komt aan de orde in het boek. Hoe het Rutten en Ten Hag verging is genoegzaam bekend. Maar hoe is het met bijvoorbeeld Chris de Witte en Sjaak Polak? “Ze zijn allemaal ergens in de veertig., maar sommigen weten nog steeds niet wat ze moeten doen met hun leven. Hebben geen werk. Dat is best wel schrijnend.”

Landskampioen

Voor de sportjournalist staat als een paal boven water dat de wedstrijd in de Kuip de aanzet was voor het landskampioenschap in 2010. “Er was zo’n groot draagvlak voor de club. Dat hebben Joop Munsterman en zijn mensen uitgebouwd, waardoor Twente negen jaar de landstitel won."

Het boek 'De dag dat de laatste Tukker het licht uitdeed' is te verkrijgen bij de boekhandel en te bestellen via website bekerfinale2001.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.