Hengelo
Cultuur
Politiek

Wie weet er wel raad met villa Markant?

Villa Markant gaat in de verkoop, inclusief het naastgelegen stuk grond. Daarop is ruimte voor een nieuw gebouw. Behoud van de cultuurhistorische waarde van het gemeentelijke monument is bij de verkoop een belangrijk beoordelingscriterium. Er mag in elk geval geen horeca of winkel in gerealiseerd worden.

Markant deldenerstraat
Markant is in 1925 gebouwd voor het bureau Gemeentewerken. Na 1940 kwam creativiteitscentrum Scheppende Handen in het gebouw. De laatste jaren maakte de gemeente Hengelo weer gebruik van het pand. © Google Streetview

Wie heeft beste plan?

Belangstellenden kunnen zich met een plan melden bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars. Uit alle inschrijvingen kiest een beoordelingsteam het beste plan. In november verwacht de gemeente Hengelo dat bekend is, wie er heeft gewonnen.

Roemrucht verleden

Markant is in 1925 gebouwd voor het bureau Gemeentewerken. Na 1940 kwam creativiteitscentrum Scheppende Handen in het gebouw. De laatste jaren maakte de gemeente Hengelo weer gebruik van het pand. Nu het nieuwe stadhuis in gebruik is, heeft de gemeente het gebouw niet meer nodig en gaat het in de verkoop.

Het pand is opgetrokken in Amsterdamse School-stijl en heeft veel mooie elementen, zoals de zware natuurstenen lateien, dakruiters met zinken dakjes en versierd metselwerk. Daarnaast zijn het houtwerk en de vloertegels nog authentiek.

Berfloborgh markant
Belangstellenden moeten een plan ontwerpen dat ook goed aansluit bij de iets verderop gelegen villa Berfloborgh. © Google Streetview

Berfloborgh

Ook een deel van het naastgelegen perceel hoort bij het plangebied. Daarop is ruimte voor een nieuw gebouw. Belangstellenden moeten daarvoor een plan ontwerpen dat goed aansluit bij villa Markant en de daarnaast gelegen villa Berfloborgh. Het buitenterrein moet volgens de gemeente de uitstraling krijgen van een park.

De verkoop start binnenkort. Belangstellenden kunnen een visie ontwikkelen voor het totale plangebied (Deldenerstraat 59 en het nieuwe gebouw). Het verkoopproces is vergelijkbaar met de verkoop van de panden aan de Vondelstraat (voormalige bibliotheek) en de Bataafse Kamp (voormalige school).

icon_main_info_white_glyph

Afmetingen

De totale omvang van het perceel bedraagt zo'n 1.670 m2. De afmeting van het nog te realiseren gebouw bedraagt maximaal 12 bij 20 meter en moet minimaal 12 bij 18 meter zijn. Het moet dus binnen het 1.670 m2 grote perceel vallen.

Selectiefase en gunningsfase

Het verkoopproces vindt in twee delen plaats: een selectiefase en een gunningsfase.De selectiefase is openbaar en iedereen met belangstelling kan zich hiervoor inschrijven via Snelder Zijlstra. Uit alle inschrijvingen kiest het beoordelingsteam de beste plannen die doorgaan naar de gunningsfase.

In november verwacht gemeente Hengelo dat het winnende plan bekend is. De overdracht laat volgens de gemeente nog even op zich wachten vanwege het feit dat het bestemmingsplan nog vastgesteld moet worden. Gemeente Hengelo levert het pand zodra dit gebeurd is. In de tussentijd verhuurt de gemeente de begane grond als kantoorruimte.

Markant kavel
De totale omvang van het perceel bedraagt zo'n 1.670 m2. © Gemeente Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.