Verkeer
Stuur appje
Zoek

KamaK Hengelo vist wéér achter het net, maar heeft er nu vrede mee

Villa markant deldenerstraat hengelo
Uit de stukken blijkt dat Hephaistos-Skapa zowel qua prijs als qua kwaliteit het beste plan heeft ingediend voor Markant en de rest van de kavel.
Beeld: Google Streetview

Kamak vist weer achter het net. De theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking had haar oog laten vallen op villa Markant, maar kreeg gisteren wederom 'nee' te horen. Vorig jaar mei werd KamaK overboden bij de gunning van de oude Storkbieb aan de Vondelstraat. "Maar hier hebben we meer vrede mee", laat KamaK-voorzitter Cor Homans weten. "Ik vind het wél zuur dat ons voormalige onderkomen in Hart van Zuid nog altijd niet gesloopt is."

Vondelstraat

Toen de gemeente vorig jaar op 11 mei besloot om Markant aan de Deldenerstraat te gaan verkopen, was er nog geen onrust rond de verkoop van de bieb aan de Vondelstraat. Dat begon twee weken later, op 27 mei. Toen werd bekend dat Van Wijnen acht appartementen mag gaan realiseren in de oude bieb. De kritiek vanuit de gemeenteraad was toen dat het 'verkooptraject van de oude bibliotheek niet transparant was en daarmee was niet te controleren of het traject wel correct was uitgevoerd'.

“Het grote verschil zit 'm in het feit dat we nu alle ingediende plannen naar buiten mogen brengen en dat we ook open zijn over wie de criteria hebben beoordeeld.”

Transparant

"Om die kritiek in het vervolg voor te zijn, is die transparantheid er nú wel", laat een gemeentewoordvoerder weten: "De procedure was nu precies hetzelfde als destijds en bij de verkoop van bijvoorbeeld de Bataafse Kamp. Het grote verschil zit 'm in het feit dat we nu alle ingediende plannen naar buiten mogen brengen en dat we ook open zijn over wie de criteria hebben beoordeeld. Tenslotte is ook direct de verkoopprijs bekend gemaakt." Dat gaat hier om iets meer dan 1 miljoen euro.

Plafond omhoog

Vandaar dat Cor Homans vrede heeft met de uitkomst van dit proces: "De koper (Hephaistos-Skapa, red.) gaat het pand in zo origineel mogelijke staat laten en waar mogelijk zelfs terugbrengen in oude staat. Wij hadden samen met aannemer Bramer het plan om een deel van het plafond op de eerste verdieping te verwijderen, waardoor er meer hoogte zou ontstaan voor een podium. Daarmee grijp je ontegenzeggelijk in op die oorspronkelijke staat."

icon_main_info_white_glyph

Kwaliteit weegt zwaarder dan prijs

Net als bij de 'Vondelstraat' geldt ook hier dat de kwaliteit (60%) zwaarder weegt dan de prijs (40%). In de selectiefase hebben zich acht kandidaten gemeld. De selectiecommissie heeft drie plannen geselecteerd om door te gaan: Kamak/Bramer, zorginstelling Prospect Homes en de latere winnaar Hephaistos-Skapa, een investeerder die er werkplekken voor ICT'ers wil realiseren. Deze drie gegadigden hebben onlangs een bieding gedaan die volledig past binnen de uitgangspunten. Uit de beoordeling blijkt dat Hephaistos-Skapa zowel qua prijs als qua kwaliteit het beste plan heeft ingediend voor Markant en de bijpassende bebouwing. De beoordeling op kwaliteit was ruim 20% hoger dan nummer 2 en het verschil in bieding was ruim 300.000 euro. Hephaistos-Skapa heeft na bekendmaking een jaar de tijd om het plan verder uit te werken. Uiterlijk 31 maart 2023 dient de investesteerder een ontvankelijke aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

Armonia

KamaK moest vorig jaar op stel en sprong het oude pand van Dikkers in Hart van Zuid verlaten, maar kan zo lang als nodig is gebruik maken van het pand van Armonia aan de Weusthagstraat. Homans daarover: "Daar zitten we prima. We hebben daar alles wat we nodig hebben. Het enige nadeel is dat we elke dag onze theaterspullen moeten opruimen, omdat de muziekvereniging elke avond gebruik maakt van dezelfde ruimtes. Da's voor de medewerkers, de vrijwilligers en met name onze doelgroep, die gebaat is bij veel structuur, niet ideaal. Daarom blijven we verder zoeken naar een nieuwe locatie. Die zoektocht stond de afgelopen maanden echter op een laag pitje, omdat we hoop hadden in Markant terecht te kunnen."

Impressie markant hengelo 2022
Lees ook
1 Miljoen euro voor Hengelose villa Markant, dat oude allure terugkrijgt

Zuur

Wat Homans wel bijzonder zuur vindt is dat het pand van Dikkers nog altijd overeind staat, terwijl het volgens de gemeente in de tweede helft van januari gesloopt zou worden. "Ik heb vernomen dat de sloop nog wel een jaar op zich kan laten wachten. Dat is voor onze mensen wel heel rot om te vernemen. Nu gingen we er eind vorig jaar met stoom en kokend water uit, terwijl we er misschien nog wel een jaar heel fijn hadden kunnen zitten en ondertussen alle tijd hadden gehad om een definitieve plek voor KamaK te vinden."

Stadsblok

Dat alle drie 'finalisten' in hun plan 6 tot 8 appartementen willen realiseren in de nieuwbouw achter de villa is ingegeven door de voorwaarde dat 'in het hele plangebied maximaal 8 appartementen gerealiseerd mogen worden in het nieuw te realiseren deel'. Dat alle drie hiervoor één appartementengebouw hebben getekend is toeval. Dát ze in de nieuwbouw woningen realiseren is volgens de gemeentewoordvoerder 'de meest voor de hand liggende manier om het gehele project kostendekkend te krijgen'.

De naam 'Stadsblok', die opduikt in alle drie plannen en waarmee wordt gedoeld op de nieuwbouw, is een werktitel en komt uit de koker van de gemeente Hengelo. De koper mag hier uiteraard een eigen naam aan geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.