Vuurwerkramp Enschede

Stille herdenking Vuurwerkramp

Andermaal verliep de herdenking van de Enschedese Vuurwerkramp sober en stil. Corona verhinderde voor de tweede maal op rij een samenkomst rond het monument in Roombeek. Los daarvan koos het herdenkingscomité enkele jaren geleden al voor een herdenking in stilte.

Vanochtend om elf uur legden burgemeester Onno van Veldhuizen en voorzitter van de stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel bloemen bij het monument. Aansluitend stonden zij een minuut stil, in aanwezigheid van enkele passanten, een paar vrijwilligers van het Huis van Verhalen en een handjevol verslaggevers.

Herdenken in stilte

Een toespraak was er niet. Maar dat is al sinds 2010 het geval. Alle woorden zijn wel zo’n beetje gezegd, verbondenheid in stilte is er niet minder om - dat, ongeveer, was de motivatie die Distel voor die keuze gaf. Distel is een rasechte Enschedeër en was als directeur van het Kottenpark College direct betrokken bij de ramp en de slachtoffers. Dat geldt niet voor Van Veldhuizen, maar ook die toonde zich na afloop persoonlijk betrokken.

icon_main_quote_red_glyph

‘Het leven is kwetsbaar. Je moet het ten volle benutten.’

Onno van Veldhuizen na de stille herdenking van de Vuurwerkramp

“Ik woon in Roombeek. Er gaat geen dag voorbij en er komt geen bezoek langs of ik sta hier wel even bij stil.” Van Veldhuizen legde even, impliciet, een persoonlijk verband. Hij vocht tegen corona en ondervind daar nog dagelijks de nasleep van. “Het leven is kwetsbaar. Je moet het ten volle benutten. Dat is misschien wel de belangrijkste les.”

Herdenking vuurwerkramp Ernst Bergboer
Onno van Veldhuizen en Bram Distel staan stil bij de Vuurwerkramp © Ernst Bergboer

Half vier

Net als vorig jaar koos het herdenkingscomité voor een officieel momentje op een ander tijdstip. Normaal gesproken gebeurt dat om half vier ’s middags, het moment waarop de laatste en grootste klap een Enschedese volkswijk wegvaagde. Om samenscholing te voorkomen vond de plechtigheid dit keer om elf uur plaats.

Monument vuurwerkramp Ernst Bergboer
Talloze Enschedeërs staan in de loop van de dag op hun manier stil bij 13 mei 2000 © Ernst Bergboer

In de loop van de dag zullen talloze Enschedeërs volgen en een moment stilstaan op de plek waar het 21 jaar geleden zo gruwelijk mis ging. De Vuurwerkramp leeft voor velen nog altijd. Zeker in Enschede.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.