Enschede
Hengelo
Cultuur
Video

Enschedese kunstenaar Morra: 'Een schilderij is voor mij nét een toverbal'

Fragments and Silhouettes, is de titel van het werk dat de Enschedese kunstenares Morra laat zien in de vensters van 1Twente Hengelo.

Studio Vogelhoogte

We zijn in Enschede in haar nieuwe studio als we Morra ontmoeten en als ze vertelt over het werk dat ze maakt. Schilderijen, collage-achtige werken, object-paintings waarbij zij 2D en 3D laat fuseren. Statements, metaforen, parodieën en performancekunst, waarbij zij gebruik maakt van beeld, woord, geluid en zang behoren tot haar werk.

Morra had eerst een atelier in Hengelo, maar is nu weer terug in Enschede. "Dit is voor mij echt een nieuwe periode. Hier ga ik dus verder aan het werk. Ik moet mij gewoon een beetje aanpassen en behelpen in een nieuwe vorm." Voor haar nieuwe atelier op zolder heeft ze een toepasselijke naam bedacht: Studio Vogelhoogte. "Als je op deze hoogte uit het raam kijkt of dan vliegen de vogels je rond de kop."

Van België naar Enschede

De Enschedese kunstenares is in 1958 geboren in België en verhuisde op 20-jarige leeftijd naar Nederland. Voordat zij in Enschede neerstreek, heeft ze eerst door Europa rondgereisd. In 1984 studeerde zij af in de richting Monumentale vormgeving en schilderen aan de AKI in Enschede. Sindsdien begeeft zij zich op de grensvlakken van diverse kunstdisciplines.

Hoe zou ze haar werk zelf willen omschrijven dat ze maakt? "Ik weet bijna nooit wat ik aan het maken ben, behalve als ik uit concept werk, zoals in 3D of 4D dan moet ik echt bouwen en meten. Dan moet het echt solide zijn en veilig. Je hebt dan ook te maken met de maten van gebouwen en dat het in verhouding tot een gebouw moet staan."

Morra zie de vensters 1twente hengelo schilderij1
Fragments & Silhouettes, is de titel van het werk dat de Enschedese kunstenares Morra laat zien in de vensters van 1Twente Hengelo. © 1Twente

Een schilderij als toverbal

Op haar schilderijen is meteen te zien dat de mens centraal staat, zoals het werk dat ze laat zien in 'Fragments & Silhouettes'. Zo hangt in het eerste venster van het gebouw in Hengelo een schilderij dat ten grondslag heeft gelegen aan latere varianten. Dit schilderij heeft dan ook als titel ‘Archetype’.

"Een schilderij is voor mij net een toverbal. Er komen allemaal hele dunne laagjes en dat verandert dan. Organisch gaat dat dan een eigen leven leiden tot het is wat het wil worden of is geworden wat het wil zijn, zo gaat het in mijn schilderkunst."

icon_main_quote_red_glyph

"Een schilderij is voor mij net een toverbal. Er komen allemaal hele dunne laagjes en dat verandert dan. Organisch gaat dat dan een eigen leven leiden."

Enschedese kunstenares Morra

Maatschappelijk bewust bezig

"Haar 'last-minute-art' verwijst naar het op locatie bouwen van tijdelijke monumentale kunstinstallaties, veelal van waardeloze materialen," zegt Renata de Frankrijker, samensteller van Zie de Vensters. "Op de vensterbanken heeft zij ter plekke opstapelingen gemaakt van diverse losse glasfragmenten. Deze opstellingen genaamd ´La Table´ is het begin van een langlopend project."

"Als ik vanuit een concept werkt, dan heb ik natuurlijk altijd duidelijk iets van een thema of ik wil iets aan de kaak stellen", zegt Morra, zoals "Gooi die plastic fles niet weg, maar zet er statiegeld op. Dat is nu heel normaal, maar toen ik jaren geleden flessen hergebruikte, had geen mens daar aan gedacht. Op die manier ben je dus ook maatschappelijk bewust bezig."

Wil je meer Morra zien? Kijk dan op haar website: lastminuteart.nl.

(Met dank aan Renata de Frankijker)

icon_main_info_white_glyph

Zie de Vensters

De expositie ‘Fragments & Silhouettes’ is vanaf 8 mei dag en nacht buiten vrij te bezichtigen in de vensters van 1Twente Hengelo op de hoek van de Langelermaatweg en Slijperij, een zijstraat van de Laan Hart van Zuid.

‘Fragments & Silhouettes’ is de laatste expositie van het kunstproject in de vensters van 1Twente Hengelo. Het project slaat vanaf volgend seizoen zijn vleugels uit naar Schouwburg Hengelo en gaat verder onder de naam Zie de Vensters 2.0.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.