Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kunstproject Zie de Vensters verhuist naar Schouwburg Hengelo

Zie de vensters
Kunstproject Zie de Vensters op de huidige locatie, de studio van 1Twente Hengelo aan de Langelermaatweg 244
Beeld: Jenny de Groot

Tentoonstellingsreeks Zie de Vensters slaat z'n vleugels uit naar Schouwburg Hengelo en gaat verder onder de naam Zie de Vensters 2.0. Vanaf de zomer kunnen voorbijgangers, reizigers, winkelend publiek en bezoekers van de schouwburg kijken naar beeldende kunst die achter vier grote ramen aan het Stationsplein wordt geëxposeerd.

De afgelopen drie jaar was de tentoonstellingsreeks 24 uur per dag te zien in de vensters van de studio van 1Twente Hengelo aan de Langelermaatweg 244. De reden dat Zie de Vensters verhuist naar een andere plek is onder meer dat het project zichzelf wil blijven vernieuwen en inwoners van de stad wil blijven verrassen met beeldende kunst. De nieuwe locatie biedt meer ruimte en mogelijkheden om te groeien.

Raoul Boer, directeur van Schouwburg Hengelo is blij met de komst van Zie de Vensters. “Dit betekent voor de schouwburg een extra culturele functie. Hiermee hebben meer kunstenaars gelegenheid tot exposeren en is er nog meer te genieten voor bezoekers en voorbijgangers. En dat past bij onze ambities als Theater van de Stad.”

“Dit betekent voor de schouwburg een extra culturele functie. Dit past bij onze ambities als Theater van de Stad”

De titel Zie de Vensters is destijds gekozen omdat die refereerde aan de vensters van het pand van de studio van 1Twente Hengelo en aan de tentoonstellingsreeks Zie de Vide in Schouwburg Hengelo, van initiatiefnemer Pier van Dijk. Vanaf de zomer gaan beide tentoonstellingsreeksen dus onder hetzelfde dak plaatsvinden. Net als op de huidige locatie zal elke expositie twee maanden duren. Op deze nieuwe locatie zal vooral tweedimensionaal werk te zien zijn. Het concept beoogt het exposeren van werken aan weerszijden van een paneel achter elk van de vier grote ramen. De werken aan de voorzijden van de panelen zijn van buitenaf voor iedereen te zien, de ‘tegenhangers’ uitsluitend voor bezoekers van de voorstellingen.

“In een tijd dat er weinig ruimten zijn voor de professionele Hengelose kunstenaars om hun werk te kunnen exposeren is Zie de Vensters 2.0 een aanwinst.” zegt mede-initiatiefnemer en organisator Renata de Frankrijker. “We bieden kunstenaars een podium op een prachtige zichtlocatie. Vijf kunstenaars kunnen elk twee maanden exposeren. Bovendien versterken Zie de Vensters 2.0 en de Schouwburg elkaar doordat de van buitenaf zichtbare exposities de culturele functie van het gebouw extra benadrukken, terwijl de exposities binnen de wachttijd voorafgaand aan de voorstellingen en de pauzes voor bezoekers zullen veraangenamen.” 1Twente Hengelo blijft mediapartner van het project.

Expositiereeks Zie de Vensters

Huidige locatie: Langelermaatweg 244 te Hengelo

Expositiereeks Zie de Vensters 2.0, vanaf medio 2021
Nieuwe locatie: Schouwburg Hengelo Beursstraat 44, 7551 HV Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.