Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Zie de Vensters' toont Hengelose beeldende kunst achter de ramen

Het Hengelose kunstproject 'Zie de Vensters' is al drie jaar te zien in de ramen van 1Twente Hengelo. In september is het vierde seizoen ingegaan. Reden voor de initiatiefnemers voor het maken van een boekje dat komend weekend verschijnt. Renata de Frankrijker, samensteller van 'Zie de Vensters' én initiatiefnemer, vertelt over het project.

Wie wel eens langs de studio van 1Twente Hengelo door de Langelermaatweg en de Slijperij in Hengelo is gereden, ziet kunst hangen in de ramen. Het is een doorlopende serie wisselende tentoonstellingen met werk van professioneel beeldend kunstenaars.

Het project is gestart in 2018. Renata bezocht samen met Pier van Dijk de studio vanwege een radio-interview over de tentoonstelling Het Beddenpaleis in StARTion. Hun oog viel op de bijzondere ramen van het monumentale pand van 1Twente, met diepe vensterbanken en witte achterwanden, die wellicht benut zouden kunnen worden voor beeldende kunst.

Bij de renovatie van het pand, het voormalige Grolsch Bierhuis dat ooit door brand werd verwoest, is jaren geleden al een deel van de ramen ingericht als expositieruimte. Die werd echter niet gebruikt. Zo is het balletje gaan rollen.

De professioneel beelden kunstenaars zijn blij met de samenwerking met de lokale omroep die nu al drie jaar een plek biedt om te exposeren. De ruimte achter vensters is weliswaar klein, maar het is in ieder geval iets.

In Hengelo is er bijna geen geschikte ruimte voor tentoonstellingen. Met het verdwijnen van HeArtgallery en ArtHok eind 2019 is de situatie er niet beter op geworden en schreeuwt de professioneel beeldende kunst om een permanent huis in de stad.

De kunstenaars moeten op dit moment genoegen nemen met hoekjes bij bestaande culturele instellingen die van goede wil zijn, zoals bij Bibliotheek Hengelo. Ook Schouwburg Hengelo biedt al jaren ruimte voor beeldende kunst, wat heeft geleid tot het project Zie de Vide.

Cover boekje 3 jaar zie de vensters

Per jaar worden vijf tweemaandelijkse tentoonstellingen georganiseerd in Zie de Vensters die parallel gaan lopen met de tentoonstellingsreeks Zie de Vide in Schouwburg Hengelo. Deelname staat open voor Hengelose professionele beeldend kunstenaars aangesloten bij Kunstenaarsinitiatief 074 PK (v.h. StARTion).

Over de eerste drie jaar Zie de Vensters is een boekje in beperkte oplage gemaakt dat komende week verschijnt, samengesteld door Renata de Frankrijker en vormgegeven door Pier van Dijk. Het geeft een goeie impressie en sfeer van drie seizoenen. Wie belangstelling heeft voor een exemplaar kan contact opnemen met Renata de Frankrijker via e-mail: [email protected].

'Zie de Vensters' is nu het vierde seizoen ingegaan, maar door een beoogde verhuizing van 1Twente Hengelo naar Bibliotheek Hengelo moet het initiatief mogelijk op zoek naar een nieuwe lokatie. Mogelijkheden om het project elders voort te zetten in de stad, worden op dit moment onderzocht. Wie tips heeft, kan contact opnemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.