Corona in Twente

Knuffelen, zingen en handen schudden als teken van verzet

De verwachte honderden demonstranten zijn er niet, maar toch zeker 100 tot 120 mensen bezoeken zaterdag de eerste grote manifestatie van Wakker Twente in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. Mensen die veelal wel geloven in corona, maar niet in de ‘buitenproportionele maatregelen’ die de overheid neemt om het virus in te dammen. Er wordt dan ook volop geknuffeld en handen geschud en er klinkt livemuziek.

'Dit is onze eerste echt grote demonstratie'

Hèlen Kemperink laat namens de organisatie weten tevreden te zijn met de opkomst: “Het is altijd afwachten wat er komt. Dat geldt zelfs voor onze sprekers, maar vrijwel iedereen is komen opdagen.” Wakker Twente begon enige tijd geleden met wekelijkse bijeenkomstjes bij het stadhuis, die later werden verplaatst naar het plantsoen tegenover het station. Kemperink: “Dat zijn kleine demonstraties, dit is de eerste echt grote. Of er meer volgen? Ga daar maar vanuit: ik reken er niet op dat de overheid het beleid binnenkort over een heel andere boeg gaat gooien.”

Huisarts

Van alle sprekers is Bart van Tienen de meest in het oog springende. Hij is de Enschedese huisarts, die enkele maanden geleden de media opzocht, nadat een patiënt van hem was overleden, nadat ze gevaccineerd was. In zijn betoog legt Van Tienen de nadruk op eenieders fysieke weerbaarheid: “Ik heb zorgen over het vaccineren van niet-kwetsbare mensen. We moeten juist vertrouwen op ons eigen herstellend vermogen. Door gezond te leven kan ons lichaam zichzelf meestal uitstekend beschermen tegen infecties.”

Wakker twente demonstratie 2
Er werd volop geknuffeld en handen geschud en er klonk livemuziek. © 1Twente

'Gesterkt'

Of hij niet is geschrokken van alle reacties na zijn 'coming out' drie maanden geleden? "Ik heb inderdaad heel veel reacties gehad, maar ze hebben mij alleen maar gesterkt in mijn overtuiging." In zijn speech zegt hij het als volgt: "Meer dan ooit is dit het moment dat we als volk op moeten staan. Er is in deze wereld nog steeds sprake van discriminatie en ongelijkheid. De kloof wordt alleen maar groter door indirecte vaccinatieplicht en het zinloos testen van mensen zonder klachten als voorwaarde voor meer vrijheden."

icon_main_quote_red_glyph

"Laatst gaf ik een patiënt een hand. De man raakte gewoon geëmotioneerd. Hij miste dat contact enorm en schoot vol.”

Bart van Tienen, huisarts

Ferme handdruk

Voordat Van Tienen de verslaggever van 1Twente na afloop van z’n speech te woord staat, trakteert hij hem op een ferme handdruk. De huisarts vertelt dat hij steeds is blijven handen schudden: “Laatst gaf ik een patiënt een hand. De man raakte gewoon geëmotioneerd. Hij miste dat contact enorm en schoot vol.” In z’n speech gaf hij even daarvoor aan dat ‘de kans dat je iemand kan besmetten, wanneer je geen coronagerelateerde klachten hebt verwaarloosbaar klein is’. Van Tienen: “We hebben massaal geïnvesteerd in maatregelen als afstand houden, mondkapjes en handen wassen, waarom dan daarnaast óók nog een lockdown?”

Wakker twente demonstratie bart van tienen 4
Van alle sprekers is Bart van Tienen de meest in het oog springende. Hij is de Enschedese huisarts die enkele maanden de media opzocht, nadat een patiënt van hem was overleden, nadat ze gevaccineerd was. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.