Enschede
Video
Radio

Herdenken op 4 mei doe je dit jaar nog zelf

Voor het tweede jaar op rij valt Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in een periode van coronamaatregelen. Maar het 4/5-mei-comité in Enschede is niet van plan om de dagen in stilte voorbij te laten gaan, afgezien van die 2 minuten op 4 mei natuurlijk.

1Twente Vandaag

In samenwerking met het 4/5 meicomité wordt door 1Twente op 4 mei een speciale Enschedese herdenkingsuitzending gehouden die live te volgen is op 1Twente.nl en die ’s avonds op televisie wordt uitgezonden. De uitzending kan ook op de website in de herhaling worden bekeken.

In het programma is onder andere aandacht voor de toespraak van burgemeester Onno van Veldhuizen, de activiteiten van het 4/5 meicomité, gedichten van de junior stadsdichter en de voorzitter van studentenvereniging A.S.V. Taste.

Poetsactie Stolpersteine

Voorzitter Rachel Denneboom van het 4/5 meicomité wijst ook op de poetsactie van de Stichting Levend Verleden. Die stichting doet een oproep om mee t helpen de koperen Stolpersteine te poetsen. De Stolpersteine of struikelstenen zijn gelegd als herinnering aan mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

“Ze liggen voor de huizen, het laatste adres van mensen die zijn weggevoerd en niet terugkwamen”, vertelt Denneboom. Ze gaat zelf ook poetsen: “De stenen bij de huizen van mijn familieleden”, zegt ze. Enschedeërs die mee willen helpen kunnen zich melden via de website van Stichting Levend Verleden.

Vlag hele dag halfstok

De bevolking wordt opgeroepen om op 4 mei de vlag de hele dag halfstok te hangen. “Omdat we helaas niet gezamenlijk kunnen herdenken, krijgt iedereen, net als vorig jaar, de gelegenheid om de hele dag bloemen of kransen bij de beeldengroep van Mari Andriessen te leggen of gewoon daar zelf te herdenken.

Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt ’s avonds om 19.15 uur een herdenkingsconcert op het carillon van de Grote Kerk op de Oude Markt. Ze speelt onder andere muziek uit Schindler’s List en de Matthäus Passion.

Ludmilla of lijken aan de lopende band

Na 20.00 uur kan op de website van de Theatermakerij een voorstelling van jongeren over de Tweede Wereldoorlog worden gevolgd met als thema ‘Het Vrije Woord’.

Het Wilminktheater brengt op 4 mei een livestream van de voorstelling Ludmilla of lijken aan de lopende band’. De opera is in juni 1944 eenmalig opgevoerd door de Joodse gevangenen van Kamp Westerbork. De tekst en het pianouittreksel zijn pas enkele jaren geleden herontdekt.

De livestream is met een V-ticket te bekijken tot en met 18 mei. Het ticket kost 5 euro en de mensen die een ticket hebben krijgen op 4 mei de link naar de stream. Informatie: wilminktheater.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.