Twents Kwartearken

De allereerste ‘Oetlegger’

Het Twents Kwartearken gaat er langzaam anders uit zien. Eline Harleman zorgt naast het Twents woord van de week nu ook voor een extra video. Ze gaat het Twents dialect uitleggen in leuke korte filmpjes. De allereerste video ging over de verschillen en overeenkomsten tussen het Twents en het Achterhoeks. Verder ging Ernst weer naar de museumfabriek. Eline ging deze week met het Twentse woord “kroam” de straat op. En Niels krijgt een lesje Twents van Adrie Hemmink en leert drie nieuwe woorden.

Oetlegger

Eline legt het verschil uit tussen het Twents en het Achterhoeks in de eerste editie van Oetlegger. De Oetleggers zijn leuke lesjes Twents, die worden ondersteund door onder andere kleine interviews met mensen op straat. Het woord oetlegger is dan ook Twents voor het Engelse woord ‘explainer’.

Eline Oetlegger
Oetlegger © Eline Harleman

Bodemkaart

De zoon van de bekende dichter Staring raakt rond 1830 geïnteresseerd in geologie. In die tijd is geologie nog vrij nieuw en al helemaal in Nederland is er weinig over bekend. Staring begint in Losser te graven en maakt een gat van 100m diep. Hij tekent een kaart met alle grondlagen die hij tegenkomt en als die klaar is, vraagt de Rijksoverheid hetzelfde te doen in heel Nederland. En zo wordt de eerste geologische kaart van Nederland in 1858 in feite in Losser geboren.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.