Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse podcast 'Het Participeerd' bouwt bruggen tussen overheid en inwoners

Bruggen bouwen tussen overheid en samenleving: daar is het bedrijf AnnoNu druk mee bezig. In hun nieuwe podcast ‘het Participeerd’ nemen ze luisteraars mee in verhalen over cohesie, inwonerkracht en samenspel.

AnnoNu specialiseert zich op het gebied van participatieprocessen. Het bedrijf wil de creativiteit en oplossingen die er in de samenleving al zijn, verbinden aan bijvoorbeeld overheden. Hun podcast moet ervoor zorgen dat de kennis over participatie gratis verspreid kan worden. Er zijn veel boeken verschenen over wat participatie inhoudt, of er worden cursussen gegeven. Die producten kosten geld. AnnoNu vindt dat de informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Het 'participeerdje'

Miranda Mulder is aanjager en maker van de podcast ‘Het Participeerd’, wat overigens geen spelfout is. De spelling slaat op het Twentse ros. Inspiratie voor de naam kwam van een collega van Mulder. “Toen ik een keer terugkwam op kantoor, zei één van mijn collega’s: ‘Daar heb je ons participeerdje weer’, toen wist ik dat dat de naam zou worden voor de podcast.”

icon_main_info_white_glyph

Participatie, wat is dat eigenlijk?

Participatie is de actieve betrokkenheid in gemeenschapsactiviteiten en besluitvorming op sociaal, politiek en cultureel gebied. Het gaat verder dan alleen aanwezigheid. Mensen worden gestimuleerd actief bij te dragen en invloed uit te oefenen. Participatie varieert van informele betrokkenheid tot formelere vormen, zoals stemmen bij verkiezingen. Op gemeentelijk niveau houdt participatie bijvoorbeeld in dat bewoners worden betrokken bij beslissingen over openbare ruimtes, beleidsontwikkelingen en gemeenschapsprojecten. Vooral op gemeentelijk niveau is participatie belangrijk. Door de gemeenschap te betrekken, kan de lokale overheid beter begrijpen wat er speelt. Het moet zorgen voor transparantie, vertrouwen en een gezonde samenwerking tussen bestuur en burgers.

Het Twentse bedrijf kwam er tijdens cursussen achter dat ze in het Twents meer konden bereiken bij deelnemers. "Als je in Twente een goed participatieproject wil doen, dan doe je dat in de eigen taal. Je ziet dat mensen in hun ‘moedertaal’ meer meedoen. Omdat het zo dicht bij ze staat", aldus Mulder.

Nog meer luisteren

Het is volgens de podcastmaker belangrijk om echt meer te luisteren naar mensen. "Als je een participatieproject doet en je weet al welke kant je op wil gaan, dan kan je er beter direct mee stoppen. Zo werkt het namelijk niet. Als er een kapitein aan het roer staat, dan is het geen participatie."

Anno nu het participeerd podcast miranda mulder
Beeld: Miranda Mulder
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.