Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse boer Johan bundelt gedichten 'ower joonk ween, oolder wôn´n en nog zowat'

Hij was ooit melkveehouder, maar houdt nu alleen nog wat jongvee. En hij heeft nog een paar hectare ('beunder' in het Twents) met mais, tarwe en aardappelen. In z'n vrije tijd schrijft Johan Veneklaas (70) gedichten en verhaaltjes in het dialect. De Bornerbroeker bracht onlangs een bundel uit, getiteld Moi'n! In het Twents Kwartearken draagt hij voor uit eigen werk.

De boerenzoon dicht al vanaf z'n twintigste. Met de cabaretgroep van de Plattelands Jongeren Gemeenschap Overijssel (PJGO) deed hij in 1979 mee aan het roemruchte Cameretten in Delft. "Dat was in hetzelfde jaar waarin Herman Finkers de publieksprijs won. Wij deden het niet onaardig, maar bij Finkers spatte het talent er toen al echt vanaf."

Ormet

Veneklaas is z'n hele leven blijven schrijven. Vaak in het dialect. Hij droeg graag voor tijdens gala-avonden van de carnaval of als er een directeur afscheid nam van de toenmalige Twentse zuivelcoöperatie Ormet. "Heb ik altijd leuk gevonden, ook al ben ik niet zo'n prater", zegt Veneklaas met enige zelfspot.

Kreenk vuur de Twentse Sproak

Praten kan-ie namelijk als de beste. Voor de microfoon van 1Twente vervalt-ie soms in ABN, terwijl hij toch echt voor de rubriek 'Twents Kwartearken' is uitgenodigd: "Ik bun gek op 't dialect. 'n Paar joar leed'n bun ik lid e-wörd'n van de Kreenk vuur de Twentse Sproak. In eer blad 'n Bodbreef stoat vaak prachtige gedicht'n. Ok in dat oale dialect, vol met oale Saksische weurde. Dee heur ie veurnamelik in de dörpkes langs de greanze. In de steandn, zooas Hengel, Eanske en Almelo, proat ze völ meender in 't dialect."

icon_main_info_white_glyph

300 stuks

Moi'n! is gedrukt in een oplage van 300 exemplaren en is voor 17,95 euro te koop bij alle Twentse vestigingen van boekhandel Broekhuis en bij de buurtsuper in Bornerbroek.

In Moi'n! staat ook uitleg over de volgens Veneklaas juiste spelling en uitspraak van het Twents: "Ze schrieft en sprekt het oaveral weer aans. De geleerd'n bunt 't doaroaver nog altied nich eens."


Johan vertelt, in het Twents uiteraard, wat er zoal in Moi'n! te lezen valt:

icon_main_info_white_glyph

40 gedicht'n

Dit book geet ower vanaln’s, en is schreeuw’n in ´t dialect.
Twents dialect, wat ziene wortels hef in het Nedersaksisch.
Der stoat roem 40 gedicht’n in, en een paar verhaal’n.
Het geet ower dinge in Twente, Nederlaand en de Wèèrld,
ower joonk ween, oolder wôn´n, noaberschop, en nog zowat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.