Verkeer
Stuur appje
Zoek

Godsdienstdocent zoekt Twentse verhalen over Ufo's en weerwolven

Docent Godsdienstwetenschap Arjan Sterken zoekt Twentse sprookjes, sagen, legendes, raadsels, moppen en zelfs broodje-aap-verhalen voor zijn onderzoeken. “Er zijn veel klassieke oude verhalen bekend, maar waar praten de Twentenaren nu over. Wat zijn de moderne mythes. Dat wil ik weten.”

De onderzoeker uit Salland wordt in het Twents Kwartearken aan de tand gevoeld. Ja, hij is godsdienstwetenschapper en hij houdt van verhalen. Het liefst in het Nedersaksisch uitgesproken. “Dat is niet zo gek hoor, want de religie zit ook vol vertellingen. Ik hou me met verhalen bezig waar mensen betekenis aan hechten en waar ze zich druk over maken.”

Klassieke verhalen

“De klassieke oude verhalen die hebben we wel, maar wat vertellen schoolkinderen elkaar op het schoolplein? Wat vertellen mensen elkaar nu? Een paar jaar geleden ging het over killerclowns, er zijn mensen die zeker weten dat in de coronavaccins microchips zitten en dat onze regeringsleiders reptielen zijn. Ik heb geen idee of mensen het echt geloven, maar het is spannend en mensen praten erover.”

icon_main_info_white_glyph

Verhalenbank

Heel veel verhalen van nu, mythes, sagen en legenden zijn verzameld in de verhalenbank van het Meertensinstituut. In de databank zijn inmiddels 50.000 verhalen verzameld die voor iedereen beschikbaar zijn. www.verhalenbank.nl

Ufo's en weerwolven

Maar natuurlijk is er meer. Volgens Sterken verdringen de nieuwe verhalen de oude, omdat de religie is weggevallen. “Daarom gaan mensen op zoek naar nieuwe. Het gaat nu niet meer over hellehonden, witte wieven of demomen. Nee, we vertellen een ander over UFO’s en weerwolven. Tegenwoordig zijn er verhalen over hoger in de lucht.”

icon_main_info_white_glyph

Twents Kwartearken

Deze week in het Twents Kwartearken drie nieuwe woorden en het woord van de week waarmee Charlotte van de Woning op pad ging.

Onze Twentse juf Adrie Hemmink vroeg in haar woordquiz de betekenis van de woorden lögnbulerieje, klöpkeshoes en schemmerig.

Het Woord van de week is sjaps.

Wil je weten wat de betekenis is, kijk dan naar het Twents Kwartearken.

Alles is interessant

Sterken wil ze horen en hoopt dat Twentenaren hem hun verhaal willen vertellen. Maakt niet uit welke: nieuwe religies, complottheoriën en het oproepen van geesten. “Alles is interessant.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.