Twente
Video

Gaan deze apps je echt veel gelukkiger maken?

Renske van Wijk wil Twentenaren gelukkiger maken. Ze leidt een project waarin met Tukkers wordt gesproken en samengewerkt om hen twee jaar langer gezond en gelukkig te houden. Er wordt gewerkt aan voorkomen van ziektes, maar ook aan een gezondere leefstijl. Technologie speelt daarin een hoofdrol.

Waarom in Twente

Een van de onderdelen van het “Twentenaren gelukkiger maken” is het diabetes type 2 project. Robin Bekhuis leidt dat. Ze is op zoek naar Twentenaren met diabetes type 2 en onderzoekt of technologie kan helpen om diabetespatiënten meer grip op hun ziekte te geven.

De partijen die er nodig zijn voor een project als dit, zijn in Twente te vinden. Partijen als ROC, Saxion, UT, zorginstellingen, gemeenten en bedrijven werken samen aan het onderzoek. Verder is er in Twente veel kennis over gezondheid en technologie.

Het project

Bij het project worden mensen niet getest met enge prikjes of bloedtesten. Het gaat puur om de beleving van de mensen en wat verbeterd kan worden in hun leven. “Wat wil je en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat dit lukt.” aldus Renske van Wijk. Zij wil weten wat werkt voor mensen en als ze dat in de gaten heeft, wordt bedacht wat er past.

Er zijn meerdere pilots in het project. De pilots zijn proefprojecten om bijvoorbeeld ouderen, mensen met diabetes of mantelzorgers een beter leven te laten leiden. Mantelzorgers zijn bijvoorbeeld vaak overbelast en vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen privé en werk. Technologie kan hierbij helpen. Er is inmiddels begonnen met het vinden van kandidaten die mee willen doen voor vijf projecten waaronder het diabetes 2 project.

Diabetes type 2 project

De meeste mensen kennen diabetes type 2 als suikerziekte. Maar wat betekent het om deze vorm van suikerziekte te hebben? Je lichaam reageert dan minder goed op insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je suikerspiegel naar beneden gaat. Het inspuiten van insuline of tabletjes slikken hoort er dan vaak bij. Als je diabetes hebt, is het belangrijk dat je goed beweegt en dat je op je voeding let. Een gezonde leefstijl helpt dus veel om gelukkig te leven. Apps die je meer inzicht geven in je leefstijl, zijn voorbeelden van technologieën die patiënten kunnen helpen.

Onlinebijeenkomst

Diabetes type 2 patiënten kunnen op 29 April naar een onlinebijeenkomst gaan van het Topfitcitizenlab. Daar kom je in gesprek met onderzoekers en technologieleveranciers. Ze luisteren naar je verhaal en bieden een app aan om je situatie te verbeteren.

De proefperiode om de technologie te gebruiken duurt vier maanden. Deelname is gratis en je hoeft niet je huis te verlaten om mee te doen met het project. Mensen die aan willen haken moeten ouder zijn dan 16 en moeten weten hoe je een telefoon gebruikt. En uiteraard is het belangrijk om diabetes type 2 te hebben.

icon_main_info_white_glyph

Meedoen?

Aanmelden kan bij www.topfitcitizenlab.nl/meedoen.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.