Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Almelo en Twenterand wonen de meeste inwoners van Overijssel met diabetes

Pexels nataliya vaitkevich 6942015
Beeld: Pexels

In Overijssel hebben bijna 73.500 inwoners suikerziekte. Binnen Overijssel zijn er grote lokale verschillen. De meeste mensen met diabetes in de provincie, wonen in Almelo en Twenterand. In beide gemeenten heeft 7,5% van de inwoners suikerziekte.

Er wonen in Overijssel iets meer mensen met diabetes dan in andere provincies. In Drenthe ligt het percentage het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose gekregen. Ook in Limburg (7,1%) en Groningen (6,8%) hebben veel mensen suikerziekte. In Utrecht ligt het percentage het laagst met 5,1%.

In Almelo en Twenterand wonen dus de meeste mensen met diabetes in de provincie Overijssel. Ook in Losser ligt het percentage veel hoger dan in andere steden in de provincie.

icon_main_info_white_glyph

De top 5 gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

1. Almelo en Twenterand: 7,5% van de inwoners heeft diabetes

2. Losser: 7,4% van de inwoners heeft diabetes

3. Steenwijkerland: 7% van de inwoners heeft diabetes

4. Enschede en Oldenzaal: 6,9% van de inwoners heeft diabetes

5. Hof van Twente: 6,8% van de inwoners heeft diabetes

Kosten

In de afgelopen jaren zijn de kosten voor diabetesmedicatie flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld 93,06 euro terwijl dit in 2018 ‘slechts’ 35,57 euro was. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland.

De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 dat meestal niet is. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes en 90% hiervan heeft diabetes type 2. Kijkend naar de vergoeding die verzekeraars betaalden aan de apotheken voor patiënten met type 2 diabetes, dan is er een forse stijging te zien. In 2018 kostte dit per gebruiker gemiddeld 35,57 euro per jaar en in 2022 liep dit op naar 93,06 euro. Dit komt neer op een stijging van 161,7%. De prijsstijging is gebaseerd op de 28 voorgeschreven medicijnen voor diabetes type 2.

Voor mensen met diabetes type 1 ziet dat beeld er anders uit. Zij hebben een behandeling met insuline nodig en de kosten voor dit injectiemiddel zijn over het algemeen juist in prijs afgenomen. De gemiddelde vergoeding voor alle typen insuline tezamen daalde per gebruiker met gemiddeld 14,13% tussen 2018 en 2022.

Eigen risico

De basisverzekering betaalt de medicijnen die worden voorgeschreven voor diabetes type 1 en type. Wanneer iemand diabetes types 2 heeft, hoeft deze persoon meestal geen insuline te spuiten maar gebruikt de persoon alleen medicijnen. Deze medicatie wordt vergoed, maar gaat ten koste van het eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar dat kan per verzekeraar verschillen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.