Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe Maakplaats053 in Bibliotheek Enschede leert jonge kinderen omgaan met techniek: ‘We doen meer dan alleen boeken uitlenen’

Niet lezen, maar 3D-printen in de bibliotheek. Dat kan door de opening van een nieuwe creatieve broedplaats in Enschede. De zogenoemde Maakplaats053, gevestigd in de centrale bibliotheek, werd vrijdag feestelijk geopend in aanloop van de Week van de Mediawijsheid. Een stuk of vijftien peuters, kleuters en schoolkinderen zijn gefocust aan het werk tijdens de eerste miniworkshops.

De Bibliotheek Enschede heeft al veel activiteiten. “Maar we willen nog meer doen”, zegt Marlies Olthuis, manager educatie van de bibliotheek. “We doen meer dan alleen boeken uitdelen. En wat is er nou leuker dan de bibliotheek op een andere manier ontdekken?”

Voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar worden er in de Week van de Mediawijsheid (10 tot en met 18 november) zo’n 18 workshops georganiseerd. Na de officiële opening wordt afgetrapt met een proeverij van een aantal miniworkshops. Voorbeelden van dergelijke workshops zijn: Lego Spike, solderen, een huisrobot ontwerpen of een bibberspiraal maken.

Ontstaan

De plannen voor Maakplaats053 liggen al een paar jaar op de plank. Het was nog zoeken naar een geschikte locatie. “We hadden eerder wel een vergelijkbare ruimte hier op de eerste verdieping”, zegt Sebastian Slots, mediacoach van Bibliotheek Enschede. “Maar, dat was een gesloten ruimte waar je alleen op afspraak naar binnen kon. We wilden graag een open ruimte in het zicht.”

20231114_Maakplaats053_still05
Beeld: 1Twente / James Prijs

Als M-Pact verhuist naar het ontwikkelplein aan de andere kant in het bibliotheekpand, ontstaat de perfecte plek voor Maakplaats053. Olthuis: "Het is een mooie ruimte aan het raam. Er lopen veel mensen langs. Hopelijk wekken we interesse en komen die mensen dan even binnenkijken.”

Ontwikkelplein Bibliotheek Enschede
Lees ook
Nieuw Ontwikkelplein in Bibliotheek Enschede helpt inwoners meedoen in digitale samenleving

Ontwikkeling stimuleren

Door mensen nieuwsgierig te maken en naar de bibliotheek te trekken, wil het team van de maakplaats kinderen te stimuleren in het lezen van boeken. Maar dat niet alleen, want het voornaamste doel van de creatieve broedplaats is de ontwikkeling voor techniek en creativiteit. Olthuis hoopt dat kinderen aangezet worden tot nieuwe ideeën door dingen te maken. Slots voegt toe: “We willen kennis overbrengen op kinderen die ze in hun verdere leven kunnen toepassen.”

Workshops

Die technische en creatieve kennis kunnen kinderen krijgen door deel te nemen aan workshops, of tijdens de open inloop langs te komen. Na de Week van de Mediawijsheid staat er iedere vrijdagmiddag een workshop met open inloop gepland. Iedere week een ander project met andere gereedschappen. Met onder meer een 3D-printer, lasercutter, vinylsnijder of soldeerbout kunnen ze zelf ontworpen creaties maken.

Lees verder onder de afbeelding.


20231114_Maakplaats053_still
Beeld: 1Twente / James Prijs

On the road

Die machines en andere apparaten – waarvan de meeste kinderen niet weten hoe ze heten – staan te pronken in de etalage van de doe-het-zelfplek. “Maar behalve hier in de bibliotheek, willen we die apparaten in de toekomst ook meenemen naar andere plekken in de stad”, legt Olthuis uit. “We zouden over een tijdje graag actief samenwerken met scholen.”

De werknemer van Bibliotheek Enschede zou demonstraties willen geven aan basisschool- of middelbare schoolklassen. “Dan zien ze wat zo’n maakplaats precies inhoudt. Daar kunnen we misschien ook weer kinderen mee enthousiasmeren.”

Voor alle leeftijden

Maakplaats053 richt zich in eerste instantie op kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Later willen ze ook gaan kijken naar andere doelgroepen uit Enschede. Olthuis: “De mooiste stip op de horizon die ik voor me zie is dat we hier over een tijdje ook jongeren ouder dan 16 kunnen ontvangen. Dat bijvoorbeeld studenten hier over de vloer komen en zelfstandig aan het werk gaan.”

De jonge kinderen waar de maakplaats zich op richt kunnen natuurlijk niet zelfstandig werken, maar zij mogen gelukkig hun papa of mama meenemen. “Die zijn hartstikke welkom”, vertelt Slots. “Ze mogen zelfs meedoen en hoeven niet aan de kant te wachten. Als de ouders eenmaal meedoen, worden ze vaak nog fanatiek dan hun kinderen”, lacht hij. “Dan willen de kinderen vaak eerder naar huis.”

20231114_Maakplaats053_still06
Beeld: 1Twente / James Prijs
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.