Twente
Video
Radio

VVD-raadslid wil onderzoek naar gezondheidsschade windmolens

De gezondheid is in het geding als er van die enorm hoge windmolens in Enschede worden geplaatst, stelt VVD-raadslid Joost Nijhuis die als een soort Don Quichotte tegen de komst van de molens vecht. “Schijn bedriegt, ik ben niet tegen de doelen, maar ik wil wel de middelen tegen het licht houden.”

Nijhuis stelt vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over eventuele plaatsing van de vijf molens in Enschede. “Ik vraag of het college wil onderzoeken of dit een schadelijk middel is.”

Brandbrief

Het raadslid liet zich inspireren door honderd medici die een brandbrief van zes artsen uit Noord en IJburg ondertekenden over de gezondheidseffecten van windturbines. De artsen stellen in de open brief dat de kans op onder andere hart- en vaatziekten en depressies groter worden.

De stellingname van Nijhuis wordt ondersteund door de fracties CDA, PVV en Democratisch Platform Enschede. “Het gaat vooral om het geluid. Je zult er maar bij wonen. Ik wil uitsluiten dat de volksgezondheid wordt aangetast.”

Verder is het nog afwachten op de uitspraak over dit onderwerp van het Europees Hof. Als die rechters zegt dat windmolens onveilig zijn, moeten volgens Nijhuis zelfs de bestaande windmolens worden weggehaald.

icon_main_quote_red_glyph

"Het gaat vooral om het geluid. Je zult er maar bij wonen."

Joost nijhuis

Alternatieven

Het raadslid voelt er weinig voor braaf de Regionale Energie Strategie te volgen die vindt dat de duurzaamheidskalender en het terugdringen van de uitstoot van CO2 alleen maar kunnen met wind- en zonne-energie. “Daartegen verweer ik me. Windmolens zijn natuurlijk niet de enige manier op energie op te wekken. In Duitsland gebruiken ze bijvoorbeeld 6 meter hoge palen met daarop zonnepanelen. De grond rondom de palen kan dan gebruikt worden voor landbouw. Er zijn best veel alternatieven.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.