Corona in Twente

Metamorfose voor Metropool: coronaproof en toch gezellig

De deuren van Metropool moesten de afgelopen maanden dan wel dicht blijven voor het publiek, erachter werd hard gewerkt. De zalen in Enschede en Hengelo ondergingen een complete metamorfose. Zodat, wanneer het weer mag, bezoekers coronaproof en toch sfeervol kunnen worden ontvangen.

Bistrotafeltjes

"De binnenkant is aardig op de schop gegaan ja," beaamt Johan de Jong, directeur van Metropool. Zowel in Enschede als in Hengelo kreeg de zaal een compleet nieuw uiterlijk. Zo waant de bezoeker zich in Enschede straks in de buitenlucht op een zomeravond. Met houten bistrotafeltjes en bankjes, onder een sterrenhemel en omringd door bomen. Dat decor kwam tot stand door interieurontwerper Hans Kodden, in samenwerking met de Nederlandse reisopera.

Metropool Enschede zaal nieuw still
In Enschede waant de bezoeker zich in de buitenlucht © Still uit video

Muurschildering

Wat een contrast met Hengelo waar voor een hele andere stijl is gekozen. Het meest in het oog springende is de gigantische muurschildering die de hele zaal omlijst. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Bij deze zaal werd de samenwerking gezocht met graffitikunstenaars van de Hengelose stichting Verrev. Maar er werden ook praktische veranderingen aangebracht. Zo kan er straks niet meer met munten worden betaald. Bij de bar staan pinautomaten opgesteld voor contactloze betalingen.

Metropool Hengelo muurschildering 2 still
In Hengelo beslaat een schildering de gehele muur © Still uit video

Nieuwe techniek

En er vonden minder zichtbare veranderingen plaats. Zo werd de techniek vervangen. Iets wat al op de planning stond en waar nu tijdens de lockdown de tijd voor was. "We kunnen het na zo'n lange tijd niet maken om er niet staan met een perfecte zaak. Met een goede akoestiek, goed geluid en die beleving", aldus De Jong.

Anderhalve meter

Uiteindelijk moeten alle veranderingen ervoor zorgen dat er ook met minder publiek toch een goede sfeer in de zalen blijft. Iets waarop ook vanuit de overheid op aan wordt gestuurd. Er kunnen straks zo'n 75 mensen in de zaal, waar dat er voorheen 830 waren. Allemaal op anderhalve meter en in setjes van twee. Zij kunnen tijdens voorstellingen op hun plek blijven zitten en via een qr-code op hun telefoon bestellingen plaatsen die vervolgens aan tafel worden gebracht.

Of dat allemaal goed werkt, wordt snel duidelijk. Van 22 tot 24 april worden er in Metropool Hengelo en Enschede zes testevenementen gehouden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.