Hengelo
Video
Radio

Buren in geweer tegen opvang verslaafden langs Deldenerstraat

Bewoners en omwonenden van het Gezondheidspark hebben bezwaren tegen de komst van een woonvoorziening met verslaafden naar een locatie langs de Deldenerstraat. Welbions wil hier voor Tactus Verslavingszorg een opvang realiseren voor 24 mensen die aan alcohol en drugs verslaafd zijn.

Ontoerekenbaar gedrag

Toen het nieuws bekend werd, waren er direct nogal wat buren die zich verontwaardigd tot de gemeente wendden. Bang als ze zijn voor de mogelijke overlast van de Tactuscliënten in hun omgeving. Een woordvoerder van deze buren, die niet met z'n naam genoemd wil worden, vertelt wat de grootste bezwaren zijn: "Stel je voor, er komen hier 24 zwaarverslaafden te wonen en daarnaast is er ruimte voor nog dertig mensen die er behandeld worden. Omdat de ingang van het pand pal tegenover de ingang van het Borsthuis en een hospice wordt gerealiseerd, zullen de verslaafden zich tussen de ouderen, hun bezoek en de medewerkers gaan bewegen. Verder lopen daar veel moeders met kinderen en komen er Deldense scholieren langs. Het is niet allemaal gespuis misschien, maar een aantal zal op z'n minst ontoerekenbaar gedrag vertonen."

icon_main_info_white_glyph

Spreiding

Tactus en de gemeente Hengelo willen graag een dergelijke opvang in Hengelo realiseren, omdat op verschillende plekken in Twente al dergelijke locaties zijn, maar nog niet in Hengelo. Terwijl de gemeente vindt dat ernstig verslaafde Hengeloërs ook in hun eigen woonplaats dergelijke opvang verdienen. Tactus kent in Twente een wachtlijst met 60 mensen, waaronder ook de nodige Hengeloërs. Van de langdurig verslaafden is ongeveer 55% verslaafd aan drank en 45% aan andere vormen van drugs.

'Tactus vindt dit de meest logische plek'

Inmiddels zijn de buren in gesprek met de gemeente in de hoop dat de plannen nog gewijzigd worden. Zo zou het kunnen dat wordt afgezien van de locatie pal naast de parkeerplaats van het P.C. Borsthuis aan de Deldenerstraat en dat er wordt gekeken naar een plek elders op het Gezondheidspark.

"Ons werd direct verweten dat we de bewoners niet eerder informeerden, maar je moet wel eerst iets te communiceren hebben", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Tactus heeft ons laten weten dat ze in Hengelo plek zochten voor dit soort opvang en de meest logische locatie is het Gezondheidspark. Dit is hierop ingericht en de bestemming is er naar."

icon_main_quote_red_glyph

"Het is niet allemaal gespuis misschien, maar een aantal zal op z'n minst ontoerekenbaar gedrag vertonen."

Omwonende

Voorkeurslocatie

Tactus ziet de plek naast het Borsthuis als voorkeurslocatie, omdat-ie voldoet aan nogal wat wensen en eisen: Tactus wil haar cliënten graag huisvesten in een omgeving waar andere mensen wonen, de locatie past binnen het bestemmingsplan, de locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de grondprijs van de kavel, waarvan Welbions eigenaar is, is niet te hoog.

Om de bezwaarmakers tegemoet te komen, gaan Tactus, Welbions en gemeente Hengelo de komende weken ook alternatieve locaties op het Gezondheidspark bekijken. In een brief die Tactus deze week naar de omwonenden heeft verstuurd, laat de instelling weten 'dat mogelijk alternatieve locaties serieus worden bekeken als vooraf duidelijk is dat er aanmerkelijk minder bezwaren van omwonenden te verwachten zijn'.

Tactus borsthuis deldenerstraat 2
Bewoners en omwonenden van het Gezondheidspark hebben bezwaren tegen de komst van een woonvoorziening met verslaafden naar een locatie langs de Deldenerstraat. © Google Streetview

Leegstaande panden elders in de stad

De partijen nemen hier tot medio mei de tijd voor. Op verzoeken om óók leegstaande panden elders in de stad onder de loep te nemen, heeft Tactus laten weten dat deze of niet voldoen aan de uitgangspunten of niet te verwerven zijn.

De anonieme buurman vindt dat deze mensen absoluut een plek moeten krijgen in de maatschappij, maar niet déze plek: "Er zijn zelfs op het Gezondheidspark betere locaties denkbaar. Wij vinden dat daar eens goed naar gekeken moet worden."

icon_main_info_white_glyph

Gebouw

Het gebouw heeft een u-vorm en zal bestaan uit twee bouwlagen. Het gebouw heeft een binnentuin en de entree wordt gevestigd aan de kant van de P.C. Borstlaan. Het pand zal 24 uur per dag en 7 dagen in de week bewoond worden. Er is altijd toezicht en begeleiding aanwezig. Bewoners krijgen er onderdak en lichamelijke en medische verzorging en hulp bij het oplossen van hun problemen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.