Binnenstad Hengelo

Marktplein Hengelo gaat nu écht op de schop

Het leek haast een soap die jaren duurde, maar voor inwoners van Hengelo is er licht aan het eind van de tunnel: Het marktplein in de stad gaat definitief op de schop. Woensdag stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem in met het plan dat de afgelopen maanden in samenwerking met bewoners tot stand is gekomen. Een historisch besluit, want het wederopbouwplein ondergaat een totale gedaantewisseling.

20201205 marktplein detorenkamer van boven screenshot10
De gemeenteraad heeft het ontwerp voor het marktplein goedgekeurd. De schop kan nu écht de grond in. © OKRA Landschapsarchitecten

Begin maart bleek tijdens een politieke markt al dat de raad zeer te spreken is over het plan voor de Torenkamer, al legden niet alle partijen toen meteen hun kaarten op tafel. Woensdagavond kwamen er ineens toch nog de nodige amendementen en moties uit de hoge hoed, voornamelijk uit het kamp van de oppositie. Dit tot grote ergernis van wethouder Bas van Wakeren.

Van Wakeren zei blij te zijn dat de stad er na zoveel jaren ploeteren in is geslaagd om een plan te produceren waar veel bewoners tevreden over zijn. De wethouder vond het teleurstellend dat er ineens zoveel moties op tafel kwamen die indruisen tegen de kaders. “We moeten met respect omgaan met de resultaten van het participatieproces.” Hij ontraadde de moties en amendementen. “Ik vraag u om de uitkomsten van het co-creatieproces te accepteren.”

Gelijke horecasluitingstijden

Lokaal Hengelo vond de ongelijke horecasluitingstijden voor bedrijven aan het marktplein onacceptabel. Horecabedrijven in onder meer het horecagebied en elders in de stad mogen tot minimaal 02:00 uur open, terwijl bedrijven aan het marktplein, zogenaamde daghoreca, al om 22:00 uur de deuren moeten sluiten.

“Dit is een oneerlijke en onwenselijke situatie,” zegt raadslid Seviye van Wier. Ze vindt het van het allergrootste belang dat het aangepaste marktplein een trekker gaat worden voor de binnenstad, 'maar dan wel met een mix van horeca en winkels.' Lokaal Hengelo diende een amendement in om de horecasluitingstijden gelijk te trekken, mede namens de onafhankelijke raadsleden Herbert Capelle en Leo Janssen.

icon_main_quote_red_glyph

'Wat je moet voorkomen, is dat het marktplein een horecaplein wordt met feesten tot 02:00 uur ’s nachts. Daar moet ik niet aan denken'

Wiert Wiertsema, fractievoorzitter ProHengelo

Van Wier botste met Wiert Wiertsema over het amendement. De fractievoorzitter van ProHengelo wees op de kaders die zijn vastgesteld waar binnen gewerkt moet worden en dat er een horecavisie is waarin het beleid duidelijk staat omschreven. “Als er in de verre toekomst dingen veranderen, dan kijken we zeker naar de kansen. We zijn geen blinde vinken. Zijn het goeie kansen dan pakken we die wat mij betreft.”

Van Wier vond het merkwaardig dat Wiertsema in de toekomst wel bereid is om beleid aan te passen, maar het amendement van Lokaal Hengelo nu niet steunde. "Als een ondernemer interesse heeft om zich te vestigen, dan kijkt die wat de kaders zijn. Als die zo strak zijn, dan gaat die ondernemer naar een andere stad. Loop deze kans niet mis, wees niet bang. Laten we die tijden verruimen," aldus Van Wier.

“Wat je moet voorkomen, is dat het marktplein een horecaplein wordt met feesten tot 02:00 uur ’s nachts. Daar moet ik niet aan denken,” aldus de 72-jarige Wiertsema. “Het is een stijlvol plein, daar passen dat soort functies niet bij. Kijk maar wat je ziet als je overdag door de Pastoriestraat loopt, dat wil je niet op de markt.”

icon_main_quote_red_glyph

'Als een ondernemer interesse heeft om zich te vestigen, dan kijkt die wat de kaders zijn. Als die zo strak zijn, dan gaat die ondernemer naar een andere stad. Loop deze kans niet mis, wees niet bang. Laten we die tijden verruimen,'

Raadslid Seviye van Wier

ChristenUnie Hengelo noemt het co-creatieproces onder leiding van participatiehuis Rode Wouw geslaagd. “De grootse wauw gaat uit naar de alle inwoners die actief hebben meegedaan,” zei fractievoorzitter Susanne van den Beukel. Ze zei tevreden te zijn over klimaatadaptieve elementen als groen en water en dat het plein straks ook beter toegankelijk is voor mindervaliden.

Minder te spreken was Van den Beukel over het aantasten van de cultuurhistorische waarde van het plein. Dat de karakteristieke kiosk in het plan een aanbouw krijgt, is de partij een doorn in het oog. In een amendement verzocht de partij om de kiosk als onderdeel van de wederopbouwarchitectuur in tact te laten, alleen omringt door groen of terras.

icon_main_quote_red_glyph

'De kiosk moet worden aangepast aan de eisen van deze tijd. De openbare toiletten kunnen zo niet worden gehandhaafd. Ik ben het eens dat het niet moet worden gesloopt, maar het moet wel op een bepaalde manier worden aangepast'

Wethouder Bas van Wakeren

Kiosk

Van Wakeren hield voet bij stuk. “De kiosk moet worden aangepast aan de eisen van deze tijd. De openbare toiletten kunnen zo niet worden gehandhaafd. Ik ben het eens dat het niet moet worden gesloopt, maar het moet wel op een bepaalde manier worden aangepast.”

Van den Beukel verwees naar de vooraf vastgestelde kaders voor het co-creatieproces, waarin staat dat het erfgoed in de stad zoveel mogelijk versterkt moet worden. Ze vindt dat daar geen recht aan wordt gedaan. De wethouder zei vervolgens dat er een gerenommeerde architect wordt ingehuurd die er met respect mee om zal gaan en verwees naar het gebouw van het ROC van Twente als voorbeeld. Van den Beukel zei dat een slecht voorbeeld te vinden. Zo kon maar één reactie uitbrengen: “Mijn hart huilt.’

Ook het onafhankelijk raadslid Marie Jose Huis in 't Veld wilde aandacht voor de wederopbouwarchitectuur. Ze vindt dat er meer gedaan moet worden om de wederopbouwgevels in de Hengelose binnenstad te beschermen.

Binnen de kaders

Het CDA vond het plan voor het marktplein inhoudelijk heel goed, maar reageerde zeer kritisch op het traject. Vooral over de financiën vroeg fractievoorzitter Hanneke Steen zich af of het eigenlijk wel binnen de kaders past. Zo wordt uit het rioleringsplan ook twee miljoen euro gehaald voor het marktplein. “Ten koste van wat gaan we geld uit het rioleringsplan halen?', vroeg ze zich meerdere keren af. Het CDA stemde desondanks wel voor het plan, ‘omdat de stad verder moet.’

Met de herinrichting van het plein worden straks ook de aangrenzende gebieden aangepakt, zoals een deel van het kernwinkelgebied. Ook duurzaamheidsmaatregelen voor afvoer en afkoppeling van het hemelwater van het bestaande rioolstelsel en maatregelen in het kader van klimaatadaptatie zijn in het plan geïntegreerd. Het is volgens de gemeente effectiever en efficiënter om zo werkzaamheden te combineren en te integreren.

icon_main_quote_red_glyph

'Ten koste van wat gaan we geld uit het rioleringsplan halen?'

Hanneke Steen, fractievoorzitter CDA Hengelo

Wethouder Mariska ten Heuw benadrukte dat er geen andere projecten van de kalender afvallen doordat er twee miljoen uit het rioleringsplan wordt gehaald. “We vinden het zeer verdedigbaar om klimaataddaptieve maatregelen te realiseren. Daarnaast is er ruimte om rioolvervanging te doen. Dat gaat met een zekere fasering. In dit geval halen we de rioolvervanging in de Nieuwstaat naar voren om werk met werk te kunnen maken, om te voorkomen dat het meer kost. We hebben ook plekken in de stad waar we pas later aan de slag kunnen dan gepland. Op die manier kunnen we schuiven.”

De moties en amendementen haalden het niet, behalve een motie om van het marktplein straks een vergunningvrije zone te maken tussen 10.00 en 22.00 uur. Die werd unaniem aangenomen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.