Het Hengelose stadsbestuur gaat wildgeparkeerde fietsen in de binnenstad niet aanpakken door strenger te handhaven. “We zullen pas optreden als fietsen echt de doorgang blokkeren of een acuut verkeersgevaar opleveren”, schrijft het college in antwoord op vragen van de plaatselijke VVD. De partij had B en W in een brief om opheldering gevraagd over de toename van het aantal wildgeparkeerde fietsen in de binnenstad, met name op de kruising Enschedesestraat en de Brinkstraat, die op zaterdagen volledig is volgezet met fietsen. De gemeente kiest voor een zachte aanpak, onder meer door bezoeker te wijzen op fietsenstallingen en inzetten van fietscoaches.
De gemeente zegt juist blij te zijn dat inwoners hun weg naar de stad hebben gevonden en vooral dat ze dat op de fiets doen. Reden voor B en W om voor een positieve aanpak te kiezen: "We willen mensen blijven stimuleren om op de fiets naar de stad te komen. Daarom zetten we in op een positieve manier van handelen. We moedigen mensen aan hun fiets bijvoorbeeld in de nieuwe stalling op het De Wetplein te zetten."
Het college geeft aan dat er volgens de richtlijnen altijd voldoende doorgang moet zijn voor hulpdiensten in geval van calamiteiten. “We zien dat die ruimte er momenteel nog is, maar we delen wel de zorg over de toenemende drukte door fietsparkeerders, met name op marktdagen.”
Vorige maand werd een proef gehouden, waarbij fietscoaches bezoekers aanspraken en de weg wezen naar beschikbare stallingsplekken. Ook werden borden geplaatst om de officiële fietsenstallingen beter onder de aandacht te brengen. Deze aanpak moet mensen stimuleren om hun fiets netjes te parkeren. De resultaten van de proef worden binnenkort geëvalueerd.
Op de vraag van de VVD of verkeerd geparkeerde fietsen niet kunnen worden verplaatst naar een centrale plek, geeft het college aan daar op dit moment geen voorstander van te zijn. “We willen voorkomen dat mensen hun fiets als verdwenen of gestolen beschouwen,” licht het college toe. Daarom worden hinderlijk geparkeerde fietsen voorlopig niet direct weggehaald.
Het stadsbestuur kondigt wel aan te werken aan een bredere oplossing. Binnenkort start de gemeente samen met binnenstadspartners met het uitwerken van een ‘Uitvoeringsplan Fietsparkeren’. Daarin komen concrete maatregelen om fietsparkeren in de binnenstad beter te organiseren. Tot die tijd worden korte termijn acties voortgezet, zoals het communiceren over beschikbare stallingsplekken, tijdelijke extra voorzieningen en het inzetten van fietscoaches.