Binnenstad Hengelo

'Inwoner Hengelo positiever over binnenstad door herinrichting'

De herinrichting van het centrum van Hengelo werpt zijn vruchten af. Inwoners zijn daardoor positiever over de binnenstad. Dit blijkt uit de jaarlijkse binnenstadspeiling onder leden van het Hengelopanel in 2020. Bijna 90 procent van de ondervraagden noemt de herinrichting sfeervoller. De algemene waardering steeg met 0,5 ‘rapportcijferpunt’ van een 5,6 tot een 6,1. Daarmee scoort de binnenstad nét een voldoende.

346832 20180525 hengeloertje 1 TW
Inwoners zijn daardoor positiever over de binnenstad. Dit komt met name door de herinrichting van de Enschedesestraat en Burgemeester Jansenplein © 1Twente

'Prettiger verblijven'

Zo'n 82 procent is het er mee eens dat het prettiger verblijven is. Een kleine meerderheid, zo'n 56 procent, is het eens dat het prettiger winkelen is. De nieuwe inrichting bij de Lambertusbasiliek scoort een 8,3, de verandering aan de Enschedesestraat een 7,8 en het nieuwe evenementenplein een 7,3. Van de zaken in het centrum wordt de warenmarkt het hoogst gewaardeerd met een 7,3. Het winkelaanbod scoort met een 5,5 het laagst.

icon_main_quote_red_glyph

'Het is belangrijk dat de binnenstad aantrekkelijk en levendig is zodat inwoners en bezoekers graag naar Hengelo komen'

Wethouder Gerard Gerrits

Neerwaartse trend gekeerd

Ten opzichte van 2019 vindt 51 procent van de ondervraagden dat de binnenstad vooruit is gegaan. Een kwart vindt de stad juist achteruit gegaan en volgens zeventien procent heeft er geen ontwikkeling plaatsgevonden. De verwachtingen voor het komend jaar zijn positief: vijftig procent verwacht dat de binnenstad verder vooruit gaat.

Wethouder Gerard Gerrits: ‘Ik ben blij dat de voorzichtig ingezette kentering uit 2019 nu definitief doorzet. Er is veel gebeurd en er gaat nog veel meer gebeuren. Maar ondanks de mooie cijfers sluit ik de ogen niet voor de coronacrisis. Met de gevolgen daarvan krijgen we zeker te maken. Naast de landelijke steunmaatregelen doen we ook lokaal wat wij kunnen. Het is daarom belangrijk dat de binnenstad aantrekkelijk en levendig is zodat inwoners en bezoekers graag naar Hengelo komen zodra de coronacrisis afgelopen is."

icon_main_quote_red_glyph

'51 procent van de ondervraagden vindt de binnenstad vooruitgegaan. Volgens een kwart is de stad achteruitgegaan en zeventien procent is van mening dat er geen ontwikkeling heeft plaatsgevonden'

Binnenstadspeiling Hengelo 2020

Impact corona

Ondanks een betere waardering is het aantal bezoekers dat minimaal één keer per week naar de binnenstad gaat, afgenomen. Dit daalde van 52 procent in 2019 naar 43 procent in 2020 en is te wijten aan de coronacrisis.

Een bezoek aan de markt scoort het hoogst. Winkelen en ook een bezoek aan een horecagelegenheid wordt aanzienlijk minder genoemd. (34% in 2020 tegenover 48% in 2019). Een dergelijke afname geldt ook voor de bezoekdoelen Metropool, Schouwburg Hengelo of Cinema Hengelo (18% in 2020, 35% in 2019).

Daarentegen is een bezoek aan de binnenstad voor het doen van boodschappen (genoemd door 48%), beduidend vaker genoemd dan in 2019 (38%). Ondanks de coronacrisis waarderen de inwoners van Hengelo de culturele voorzieningen hoog. De hoogste waardering is voor de bibliotheek (8,2), gevolgd door Metropool (8,0) en Schouwburg Hengelo (7,9).

icon_main_info_white_glyph

Over het onderzoek

Van de 2.338 panelleden die waren uitgenodigd, hebben er 865 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 37 procent. De gemeente heeft de resultaten achteraf terug gewogen naar de inwoners van Hengelo vanaf 18 jaar, op leeftijdsgroep en op wijk. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten daarmee representatief.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.