Hengelo

Carintreggeland helpt geïsoleerde ouderen op pad met schenking Oranje Fonds

Carintreggeland is met het project 'Samen Uit!' de winnaar van de Tom Sebastiaan Gans Prijs. De zorgaanbieder ontvangt een bedrag van 12.500 euro voor dit project, omdat het op een bijzondere manier kwetsbare ouderen bij de samenleving betrekt. De prijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt door het Oranje Fonds, is dinsdag 16 maart tijdens een online bijeenkomst uitgereikt aan Mirjam Molenkamp van Carintreggeland.

Foto Sandra Jetten die prijs uitreikt
De prijs is dinsdag 16 maart tijdens een online bijeenkomst uitgereikt aan Mirjam Molenkamp van Carintreggeland. © Oranje Fonds

Kwetsbare ouderen

Samen Uit! zorgt ervoor dat kwetsbare ouderen die er zelf niet gemakkelijk op uit kunnen, toch uitstapjes kunnen maken en andere mensen kunnen ontmoeten. Hoewel de mogelijkheden door corona momenteel zeer beperkt zijn, kunnen de ouderen normaliter kiezen uit een groot aanbod aan activiteiten.

icon_main_info_white_glyph

Wie was Tom Sebastiaan Gans?

De prijs is door zijn oom in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de kleine Tom Sebastiaan Gans. Het jongetje mocht slechts 2,5 maand oud worden. Hij werd op 16 juni 1944 geboren op het onderduikadres van zijn Joodse ouders. Kort na zijn geboorte werd het hele gezin opgepakt, naar Westerbork gestuurd en vandaar verder getransporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar stierf Tom Sebastiaan op 1 september 1944. Zijn vader overleed op 10 april 1945 in het kamp, zijn moeder negen dagen later bij de trein, die de overlevende gevangenen wegvoerde voor het bevrijdende leger uit.

'Meer contact met andere ouderen'

Een grote groep ouderen gaat meerdere keren per maand mee. "Hierdoor is er naast incidenteel contact ook meer structureel contact met andere ouderen", aldus Marcel van Spronsen van het Oranje Fonds. "Het project draait, op de coördinatie na, op vrijwilligers. Vanwege het grote bereik dat het project heeft, de professionaliteit van de organisatie en de innovatieve aanpak heeft de jury besloten de Tom Sebastiaan Gans Prijs aan dit Hengelose project toe te kennen." De jury bestaat uit medewerkers en bestuursleden van het Oranje Fonds. Sinds 1997 gaat de prijs iedere twee jaar naar een Nederlander of een Nederlandse organisatie die zich heeft ingezet om een actueel maatschappelijk probleem aan te pakken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.