Enschede
Cultuur
Video
Radio

Radar Love: een ode aan George Kooymans en de Golden Earring

11 maart 1948, 17:15 uur. Je mag een journalistiek stuk nooit beginnen met een datum- of dagindicatie. Maar dit is een uitzondering. Op deze dag en op dit tijdstip werd George Kooyman geboren. In Den Haag, de stad waar hij met Rinus Gerritsen en - kort daarna - Barry Hay - de Golden Earring oprichtte en groot maakte. Kooymans maakte onlangs bekend de spierziekte ALS te hebben en daarmee kwam een einde aan een tijdperk.

Vandaag - op 11 maart 2021 - klonk om 17:15 uur op allerlei plekken ‘Radar Love’, misschien wel de bekendste hit die de Earring scoorde. Stadsbeiaardier Esther Schopman beierde het nummer op de klokken van de Enschedese Grote Kerk. Bert Kuipers deed iets vergelijkbaars (alhoewel...) live in de studio van 1Twente.

Bert Kuipers 2 Ernst Bergboer
Bert Kuipers (of is dit Barry Hay?) in de studio van 1Twente © Ernst Bergboer

Kuipers was iets te vroeg, maar dat lag niet aan hem. Hij werd beperkt door het tijdslot dat 1Twente Vandaag kent. Voor het overige waren hem geen beperkingen opgelegd. Deze Twentse troubadour - die zelf overigens tegen een ernstig ziekte strijdt - zou Bert Kuipers niet zijn geweest als hij niet een geheel eigen draai aan het nummer gaf. Dat deed hij met gelegenheidsbandleden Robert van der Meulen (gitaar) en Jos Klein Nagelvoort (bongo’s).

Radar Love Ernst Bergboer
'Helemaal top', oftewel: Radar Love op z'n Kuipers © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.