Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeër Bert Kuipers eert Willem Wilmink: 'dat hij dat tegen mij zei vond ik zo eervol'

Inmiddels speelt hij niet bijzonder vaak meer, maar vroeger speelde Enschedeër Bert Kuipers in de Willem Wilmink begeleidingsband Quasimodo. In het programma 1Twente Vandaag was Kuipers te gast om twee liedjes te spelen ter ere van de man om wie Quasimodo draaide: Willem Wilmink.

Quasimodo

Het begon met de band Jakkers, een band die uiteindelijk uitmondde in Quasimodo. Deze band werd in 1990 de begeleidingsband. De band hield zich voornamelijk bezig met het maken van muziek op het werk van Willem Wilmink. Ze stonden bijvoorbeeld op het podium tijdens voorstellingen als 'Achterlangs' en 'Loodzware tassen'. Na het overlijden van Wilmink is de band Quasimodo alleen verdergegaan. In die periode voegde de veelzijdige Enschedeër Bert Kuipers zich bij de band nadat Frank Deiman besloot te stoppen.

Begin

De Enschedeër kwam bij Quasimodo omdat toenmalig lid Frank Deiman de band en zijn werk aan het conservatorium niet meer kon combineren. "Toen kwam ik erbij. Nick de Vos en ik zijn de enige nog levende leden van Quasimodo nadat Frank de band verliet," aldus Kuipers. Quasimodo begon toen veel kindervoorstellingen te spelen, zowel op scholen als in de stadsschouwburg in Enschede.

Muziek

De Enschedeër, die op veel muzikale vlakken uit de voeten kan, heeft ook muziek van Wilmink op zijn repertoire gezet. "Ik weet nog dat ik het nummer 'Echtpaar in de Trein' op muziek ging zetten. Toen vroeg ik aan hem of ik twee woorden kon verwisselen. Hij zei: 'Jij kunt je gang gaan'. Dat vond ik enorm eervol."

"Iets wat ik ook heel belangrijk vond in zijn persoonlijkheid, is dat hij nooit ouder is geworden dan elf jaar. Hij observeert en schrijft als een kind van elf. Dit omdat hij dan niet als een ouder iemand gaat denken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.