Corona in Twente

Hengelose horeca vindt gegeven perspectief onvoldoende

De terrassen kunnen mogelijk rond Pasen weer open, maar alleen als de coronacijfers het toelaten. Dit lichtpuntje werd maandag gegeven tijdens de persconferentie door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. De Hengelose horeca is blij met het gegeven perspectief, maar vindt het vooruitzicht nog onvoldoende.

"Dit is beter dan elf maanden lang in het duister tasten. Nu hebben we in elk geval wat perspectief waar we naartoe kunnen leven," zegt Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hengelo. De voorman van de plaatselijke horeca spreekt echter van een perpectief met heel veel bijsluiters.

'Weinig ondernemers profiteren'

Het mag dan hoopvol klinken voor de horeca, maar weinig ondernemers zullen daadwerkelijk profiteren als de terrassen weer open mogen. "Zaken met een heel groot terras zullen er misschien wat aan hebben," denkt Mulder. "De doorsnee cafés en restaurants met een kleiner terras of zelfs zonder terras hebben er helemaal niks aan." Mochten de terrassen straks opengaan, dan komen er ook weer aanvullende regels. Minister de Jonge heeft al gezegd dat er een maximaal aantal gasten aan tafel op een terras gaat gelden en dat betekent dat er ook beperkt omzet gedraaid kan worden.

icon_main_quote_red_glyph

"Zaken met een heel groot terras zullen er misschien wat aan hebben."

Berto Mulder

'Bij ons is alles onder controle'

Het gevolg van de dichte terrassen en het zachte voorjaarsweer is dat mensen hun vertier elders gaan zoeken, zoals in de parken. Mulder wijst op de verschillende hotspots met 15 man op een kleedje en zelf meegebrachte drankjes. "Daar is helemaal geen controle op, maar bij ons is alles onder controle. Na de eerste lockdown kon de horeca beperkt open en gold een registratieplicht. Zo konden GGD’s na een corona-uitbraak achterhalen wie op de betreffende locatie is geweest. "Als er bij ons in de horeca een besmetting uit zou breken, en je weet hoe laat diegene bij je is geweest, dan weet je wie er in de buurt heeft gezeten."

'Langzaam de goede kant op'

Desondanks ziet Mulder licht aan het einde van de tunnel. Hij denkt dat we hoe dan ook naar het nulpunt gaan dankzij het opvoeren van de vaccinaties en doordat steeds meer mensen op natuurlijke wijze immuun zijn geworden voor het virus. Daarnaast denkt de horecaman dat het ook helpt dat richting het voorjaar en de zomer meer en beter geventileerd wordt door mensen. "We gaan langzaam de goede kant op."

Berto mulder favoriet rechtenvrij
Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hengelo © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.