Enschede
Video

Enschedese atlete Marit Dopheide Europees Kampioen: ‘Ik was kapot, kapot’

“Ik was kapot, kapot. Voelde me dizzy, na mijn val. Geweldig, dit had ik niet durven hopen.” In 1Twente Vandaag vertelt atlete Marit Dopheide over haar avontuur in Polen waar ze zondag op de 4 x 400 meter estafette Europees kampioen werd. Haar jeugdtrainer van AC Tion Harry Dost is er ook: “We zijn apetrots op jou.”

Clubrecords

Dost, die al 40 jaar atleten traint bij zijn club, zag Marit al heel vroeg bij AC Tion binnenkomen. Ze viel al snel op doordat ze clubrecords aan diggelen liep. “Tja, als je dat in Enschede doet dan heb je grote kans om Nederlands kampioen te worden. Tion heeft niet voor niets al 104 Nederlandse kampioenen voortgebracht”, vertelt de atletiektrainer. Zijn gevoel klopte, want in 2011 werd ze Nederlands Kampioen op de 400 meter. En nu dus tien jaar later op dezelfde afstand een Europese gouden medaille.

Droom

“Je droomt ervan”, zegt Dost over het behalen van de Europese titel van een van z’n talenten. “Het is heel moeilijk.” Volgens de Enschedeër is Marit in Groningen echt tot bloei gekomen. “Ze koos destijds bewust voor fulltime trainen op Papendal naast haar studie bewegingswetenschappen, maar kwam daar op een of andere manier niet tot optimale prestaties.

Nu traint ze in Groningen en daar krijgt ze veel individuele aandacht. En dan moet je weten dat ze vorig jaar corona kreeg en maanden nodig had om daarover heen te komen.”

Olympische Spelen

Echt feestvieren kon niet vanwege corona, zegt Marit. “Samen met de mannen was dit een onvergetelijke ervaring. Dat we dit als Nederland hebben geflikt, is heel bijzonder. Nu gaat de knop om naar outdoor. We hebben ons visitekaartje afgegeven en ons voor de Olympische Spelen in Tokio geplaatst.”

Marit is nog niet zeker van een plek in het team. “Ik moet in juni laten zien dat ik goed ben en erbij hoor. Ik kan harder, moet hier verder op doorbouwen. Ben er nog niet, maar dit geeft vertrouwen.”

Haar jeugdtrainer is bijna zeker van z’n zaak. “Je hebt grote kans dat je de tweede Enschedese atleet na Marcel Dost bent die meedoet aan de Olympische Spelen. We zijn er apetrots op”, aldus Dost.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.