Enschede
Hengelo

'Diftar ontmoedigt mensen die zwerfvuil willen inzamelen'

Zwerfvuilinzamelingsgoeroe Jaap de Boer houdt donderdag 11 maart om 20.00 uur een lezing via Zoom voor de Natuur- en MilieuRaad Hengelo. De Boer is de bedenker van de app 'Helemaal Groen', die landelijk inmiddels meer dan vierduizend gebruikers telt. Hij merkt dat het aantal gebruikers van de app achterblijft in Hengelo en Enschede en wijt dat aan diftar.

Jaap de boer helemaal groen zwerfvuil JEROEN JAZET RECHTENVRIJ 2
Jaap de Boer (tweede van rechts) is de bedenker van de app 'Helemaal Groen', die landelijk inmiddels meer dan vierduizend gebruikers telt. © Jeroen Jazet / Helemaal Groen

Oud-dierenarts

Oud-dierenarts Jaap de Boer woont in het Gelderse Geesteren. Hij ontwikkelde de app in samenwerking met Jacob van Beek uit het naburige Gelselaar. De app is bedoeld voor mensen die tijdens een ommetje zwerfvuil inzamelen. Met de app in de hand kunnen ze zien waar andere inzamelaars hebben gelopen; op die manier kun je zo efficiënt mogelijk werken.

icon_main_quote_red_glyph

"Zwerfvuilophalers zijn geen misbruikmakers"

Jaap de Boer

Diftar

De Boer over het succes van de app: "Het aantal gebruikers is in nog géén jaar tijd exponentieel gestegen. Met name in gemeenten waar diftar niet bestaat, is het een succes." Dat vraagt om uitleg. De Boer: "Nou, je merkt dat het aantal gebruikers in bijvoorbeeld Hengelo en Enschede achterblijft, omdat mensen er hun ingezamelde afval niet kwijt kunnen. Als jij voor elke in je vrije tijd ingezamelde zak óók nog eens moet betalen, denk je wel twee keer na of je dit wel wilt doen."

icon_main_info_white_glyph

Thema-avond

Deelname aan de digitale thema-avond van de Natuur- en Milieuraad Hengelo is gratis. Men kan zich opgeven door middel van het formulier op www.nmr-hengelo.nl; Na aanmelding krijgt men de Zoomlink toegestuurd.

'Lekkende blikjes in je auto'

Wat raadt hij mensen die graag goed bezig zijn, maar hier tegen aan lopen, dan aan? "Het zou mooi zijn dat er een ophaaldienst komt, die inzamelaars kosteloos van hun troep afhelpt. Je kunt het natuurlijk zelf naar het inzamelpunt brengen, maar de meeste mensen hebben liever geen blikjes in de kofferbak van hun auto, waaruit nog energy drink lekt."

Richting 9.000 gebruikers dit jaar

De Boer gelooft niet dat inzamelaars, om de diftarkosten zo laag mogelijk te houden, hun eigen plastic bij het ingezamelde afval zullen gooien. "Zwerfvuilophalers zijn geen misbruikmakers. Dat vertrouwen moet je natuurlijk wel in elkaar hebben." Voor gemeenten als Hengelo en Enschede heeft hij wel een advies: "Speel er nú op in. Veel mensen zijn het afgelopen jaar aan het wandelen geslagen. Als een fractie van hen op pad gaat met een zak, een paar handschoenen en een grijper is Nederland straks weer een stukje schoner."

Het zou volgens De Boer helemaal mooi zijn als deze mensen daarbij de app downloaden. Hij verwacht dat tegen het einde van dit jaar het aantal gebruikers is gegroeid van 4.000 nu naar 8 à 9.000.

icon_main_info_white_glyph

Donderdag 4 maart bij 1Twente Vandaag

Jaap de Boer is donderdag 4 maart te gast bij 1Twente Vandaag, tussen 16.00 en 17.00 uur te volgen via 1Twente.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.