Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Waar blijft de geluidswal die ons twintig jaar geleden beloofd is?'

Ondanks allerlei plannen en beloften voor een metershoge en met bomen begroeide geluidswal langs de A1 ter hoogte van het Weusthagpark is er nog steeds niets van de grond gekomen. De eerste schetsen dateren al van ruim twintig jaar geleden. Onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld en GroenLinks-raadslid Elske Mooijman willen van het college weten waarom die geluidswal er nog steeds niet is. De volksvertegenwoordigers zijn van mening dat het college een voortrekkersrol moet nemen, om ervoor te zorgen dat geluidsoverlast en uitlaatgassen zo veel mogelijk buiten het park gehouden worden.

Nabij de uitkijktoren aan de noordelijke kant van het Weusthagpark is het verkeer op de A1 goed te horen. En dat terwijl het door de coronacrisis rustiger is dan gebruikelijk. De aarden wal die nu langs de snelweg loopt is hooguit twee meter hoog. “Het was de bedoeling dat er een geluidswal van zeven meter hoog zou komen, met daarop bomen van zo'n 25 meter hoog. Dat plan is nooit ten uitvoer gebracht”, zegt onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld.

Volgens het raadslid werd er in 1999 al een informatieboekje uitgebracht over het Stadspark Weusthag waarin gerept werd over een ‘geluidswallenpark’. De geluidswal zou een oase van planten en groen moeten worden, maar hij kwam er nooit. Beide raadsleden willen van het college weten hoe dat zit.

De afgelopen jaren is het park al aardig op de schop gegaan. Zo zijn de wandelpaden verbeterd, is er een beleefbos aangelegd en een biologische moestuin gerealiseerd. De vereniging Vrienden van het Weusthag kwam eerder dit jaar met een zogenoemd 'ambitieplan' om het gebied om te toveren tot een echt stadspark. Een eventuele geluidswal wordt daarbij echter niet genoemd.

Mooijman huis in t veld weusthag a1
Onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld (rechts) en GroenLinks-raadslid Elske Mooijman willen van het college weten waarom er nog steeds geen geluidswal is langs de A1.
Beeld: Arjen Waanders / 1Twente

Volgens Elske Mooijman heeft het verkeer op de A1 een nadelig effect op het gebied: “Je hebt last van het geluid en de uitstoot van fijnstof. Dat is niet goed voor mens en dier.” Volgens Mooijman is het noordelijke gedeelte van het park ingericht als een stiltegebied: “Een gebied dat voor mens en dier van belang is om even tot rust te komen.”

Het Weusthagpark is geen officieel stiltegebied. Het park behoort namelijk niet tot de zogenaamde ecologische hoofdstructuur (EHS). Voor een EHS-gebied gelden strengere milieuregels dan bij andere gebieden. Eerder deze week maakte het college juist bekend dat de Hengelose luchtkwaliteit voldoet aan de maatstaven van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

“Het was de bedoeling dat er een geluidswal van zeven meter hoog zou komen, met daarop bomen van zo'n 25 meter hoog. Dat plan is nooit ten uitvoer gebracht.””

Dat neemt niet weg dat Mooijman en Huis in 't Veld willen dat de gemeente de plannen van destijds nog eens tegen het licht houdt en onderzoekt wie waarvoor verantwoordelijk is. Er liggen taken voor gemeente, Rijkswaterstaat en provincie, maar de twee willen dat de gemeente een regisseursrol op zich neemt qua invulling en concretisering van het plan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.