Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bert en Anne Beernink rekenen erop dat gemeente Hengelo hen uitkoopt: 'Binnen twee maanden duidelijkheid'

230820 beernink close hengelo 1twente
Bert en Anne Beernink rekenen erop dat ze binnenkort worden uitgekocht door de gemeente Hengelo.
Beeld: 1Twente Hengelo

Bert en Anne Beernink zijn met de gemeente Hengelo in onderhandeling over de aankoop van hun woning. Dit laten ze via hun advocate Daniëlla Nijman van Halsten Advocaten weten aan 1Twente: "De inspanningen zijn erop gericht om er in mei of juni uit te zijn met elkaar. De gemeenteraad kan dan nog voor het zomerreces een besluit nemen."

Het echtpaar Beernink kocht in 2002 een vrijstaand huis aan de Binnenveldweg in Hengelo. Rondom de woning stond destijds niets, maar in 2004 werd er een kinderdagverblijf voor kinderen met een (meervoudige) verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand geopend. De speelplaats zit pal naast de woning van de Beerninks, waardoor zij sindsdien geluidsoverlast ervaren. De Raad van State verwierp begin augustus het bestemmingsplan van De Toermalijn en dat van de kavel met de woning van de familie Beernink, 'omdat de gemeente Hengelo de geluidsoverlast daarin niet voldoende heeft beargumenteerd'.

Oorverdovende stilte

We zijn inmiddels acht maanden verder en de stilte rondom de kwestie is oorverdovend. De Beerninks willen een en ander graag persoonlijk toelichten, maar hen is verzocht gedurende het proces van uitkoop en onteigening de pers niet te benaderen. Om het proces niet te frustreren, houden ze zich daar keurig aan.

“De inspanningen zijn erop gericht om er uiterlijk juni uit te zijn met elkaar. De gemeenteraad kan dan nog voor het zomerreces een besluit nemen.”

Andersom mag de pers uiteraard wel contact met hen zoeken en er lijkt nu licht aan het eind van de tunnel te komen, getuige de mail die zij via hun advocate aan 1Twente sturen: "Inmiddels zijn wij met de gemeente in goed overleg over aankoop van onze woning door de gemeente. Dat gebeurt onder begeleiding van een externe bemiddelaar. De inspanningen zijn erop gericht om er uiterlijk juni uit te zijn met elkaar. De gemeenteraad kan dan nog voor het zomerreces een besluit nemen."

Ernstige geluidshinder

"Snelheid is voor ons erg belangrijk, omdat we nog dagelijks de ernstige geluidsoverlast van De Toermalijn ondervinden. Ook de Raad van State heeft vorig jaar duidelijk gemaakt dat er sprake is van ernstige geluidhinder en dat daar een oplossing voor moet komen. Wij hopen dat er spoedig duidelijkheid komt, zodat wij deze zware periode achter ons kunnen laten", aldus de Beerninks.

20230913 gemeenteraad hengelo IMG 7020
Lees ook
Hengelo wil oplossing voor kwestie Beernink en zet bemiddelaar in

Begin augustus 2023 deed de Raad van State uitspraak in de kwestie. De hoogste rechter gaf de gemeenteraad de opdracht te kiezen tussen uitkoop van de Beerninks of van De Toermalijn. Bert Beernink rekende er toen al op dat de raad voor die eerste optie zou gaan: "De snelste weg naar een oplossing is dat de gemeente onze woning aankoopt. Het is niet aan ons om die tweede optie uit te sluiten, maar het is de vraag hoe reëel dat is."

Kostbaar

Een verplaatsing van De Toermalijn zou erg kostbaar zijn en een alternatieve locatie is niet zomaar gevonden. Beernink toen: "Dat zou ook betekenen dat wij nog jarenlang in dezelfde situatie blijven zitten. Het ligt meer voor de hand dat wij in staat worden gesteld om te verhuizen."

Planning

De gemeenteraad is op maandag 29 april ingelicht door het college van B en W. In die brief geeft het college aan uiterlijk op 11 juni met een raadsvoorstel te komen. Dan wordt dus duidelijk tegen welk bedrag de gemeente de familie zal gaan uitkopen. Tenminste, als dat de uitkomst van de bemiddeling wordt. Besluitvorming zal op z'n vroegst plaats kunnen vinden in de raadsvergadering van 3 juli.

Beernink medium afstand
Bert en Anne Beernink voor hun veelbesproken woning aan de Binnenveldweg in Hengelo.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.