Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Iets hogere werkloosheid en meer bijstand, maar Kampman is er niet gerust op

De stijging van het aantal werklozen en bijstandsgerechtigden in Enschede valt relatief gezien mee. Daarbij is het de stad voor het eerst in jaren gelukt om binnen het rijksbudget te blijven dat beschikbaar is voor die bijstand. Dat is goed nieuws voor een stad die kraakt en zucht onder forse sociale lasten. Wethouder Arjan Kampman is daar blij mee, maar plaatst tevens een aantal kanttekeningen.

‘Enschedese arbeidsmarktaanpak slaat aan’, kopte het persbericht van de gemeente. Uit de laatste gegevens blijkt dat werkloosheid en bijstand hier gemiddeld minder stijgen dan landelijk en dan vergelijkbare gemeenten, maar die gunstige cijfers zijn toch niet zomaar een-twee-drie te koppelen aan de Enschedese aanpak. En niemand weet precies wat er nog op ons af gaat komen.

Kampman: “ik ben er dan ook niet op voorhand gerust op.” Bedrijven en zelfstandigen worden op dit moment op allerlei manieren door de overheid en de gemeente gesteund, stelt de wethouder. Daarmee wordt werkgelegenheid op peil gehouden. Maar dat zegt op zich niet zoveel over de feitelijke conditie van de Enschedese arbeidsmarkt. Iets vergelijkbaars geldt voor het aantal faillissementen; ook dat is historisch laag. Kampman: “Maar daar zijn vraagtekens bij te plaatsen. Rechtbanken hebben werkachterstanden, faillissementen blijven misschien wel liggen.”

Of en wat Enschede anders doet dan vergelijkbare steden, valt ook niet meteen te zeggen. “Een vergelijking is moeilijk”, erkent Kampman. “Maar het lijkt er wel op dat de keuze om meer aandacht te hebben en intensiever te begeleiden effect sorteert.” Kampman noemt ook de keus voor een ‘integrale benadering’. Daarmee bedoelt bij dat er niet alleen gekeken wordt naar de weg naar werk, maar bijvoorbeeld ook naar zorgen om schulden of problemen in het gezin. “Aandacht is een belangrijk woord.”

“Ik ben er niet bij voorbaat gerust op.”

Meer aandacht, breder kijken naar alle factoren die van belang zijn, beter begeleiden - in dat licht bezien is het opmerkelijk dat het Enschede erin geslaagd is om in de voorbije twee jaar wel binnen het rijksbudget voor de uitvoering van de bijstand te blijven. Er is zelfs een klein overschot.

Ook Kampman kan dat niet meteen verklaren, maar wijst naar de financieringssystematiek van het rijk. “Doe je het gemiddeld wat beter, dan hou je over. Doe je het minder, dan moet je bijpassen.” Dat mes snijdt aan twee kanten, aldus Kampman. Geld dat je overhoudt, kun je steken in nog wat meer aandacht. Als je tekort komt, moet je snijden in uitgaven.

Arjan Kampman Ernst Bergboer
Arjan Kampman: "Iedereen aan het werk. Dat is het ultieme doel."
Beeld: Ernst Bergboer

Hoe het ook zij: over heel 2020 bekeken zijn er 89 bijstandsgerechtigden bijgekomen in de stad. Rond de zomer stond die teller nog op 250. De gemeente houdt die ontwikkelingen per maand bij. “We doen het dan nog niet zo slecht”, stelde Kampman dan ook. Terecht.

Het college heeft voor het komende jaar 25 miljoen euro aan rijksgeld te besteden voor die ‘arbeidsmarktaanpak’. Maar of dat voldoende zal zijn op het moment dat de effecten van de coronamaatregelen echt voelbaar worden? Niemand die het weet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.