Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA Hengelo: 'Basisbaan is de oplossing voor twee grote uitdagingen van deze tijd'

221026 Vincent ten Voorde Ernst Bergboer
Vincent ten Voorde: "Als mensen werken, hoeven ze geen beroep meer te doen op toeslagen en zullen ze minder vaak zorgkosten maken."
Beeld: Ernst Bergboer / 1TWENTE

De basisbaan. Het is volgens de Hengelose PvdA-fractie de oplossing voor de krappe arbeidsmarkt én voor het probleem dat veel mensen met een afstand tot diezelfde arbeidsmarkt maar moeilijk aan het werk kunnen komen. Daarom wil fractievoorzitter Vincent ten Voorde dat ook in Hengelo basisbanen worden ingevoerd: "In verschillende Nederlandse steden werkt het prima, dus laten we het hier ook proberen."

Ten Voorde verwijst naar gemeenten als Tilburg, Assen en Groningen, waar succesvolle pilots inmiddels zouden zijn omgezet in beleid. "We hebben een grote behoefte aan mensen die het beheer doen van sportparken en speeltuinen, aan wijkconciërges, aan hulp op scholen of gastheren en gastvrouwen in overheidsgebouwen. We hebben er alleen geen geld voor. Laten we een pilot opzetten met bijvoorbeeld 10 tot 15 inwoners om te kijken of het werkt. Na 1 à 2 jaar zouden we het dan kunnen evalueren."

Dat geld zal in eerste instantie moeten komen uit de algemene reserve, geeft Ten Voorde aan. "Daarna zullen we er als raad structureel geld voor vrij moeten maken."

“Op termijn zal dit voor een daling van kosten voor gemeenten zorgen.”

Volgens het raadslid zal het de gemeenschap op de korte termijn geld gaan kosten, maar moet het uiteindelijk geld gaan opleveren: "Als mensen werken, hoeven ze geen of minder bijstand te ontvangen, hoeven ze geen beroep meer te doen op toeslagen en zullen ze minder vaak zorgkosten maken, omdat ze gezonder worden." Uiteindelijk is het volgens Ten Voorde goed voor die mensen en voor de samenleving in het geheel: "Op termijn zal dit voor een daling van kosten voor gemeenten zorgen."

icon_main_info_white_glyph

Gronings succes

In Groningen worden de basisbanen nu gefinancierd door de gemeente, maar een woordvoerder laat weten dat ze actief op zoek zijn naar cofinanciering door belanghebbende partijen, diverse fondsen en de landelijke overheid. "Omdat ook de organisaties waar de mensen aan het werk gaan profijt hebben van de extra taken die uitgevoerd worden door deze werknemers." Op dit moment zijn er in Groningen 120 mensen aan de slag via een basisbaan, maar deze collegeperiode moet dat aantal zijn opgekrikt tot 250, aldus de woordvoerder.

De PvdA zag vier jaar geleden al een motie aangenomen worden die het toenmalige college de opdracht gaf uit te zoeken of Hengelo basisbanen zou kunnen invoeren. Nadat de raad een jaar later bij de begrotingsbehandeling weigerde hier ook daadwerkelijk geld voor vrij te maken, belandde het plan in de ijskast.

'Te hoog gegrepen'

Ten Voorde: "Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en er is in Hengelo nog steeds een groot aantal inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor een deel van deze groep is een reguliere baan te hoog gegrepen en is werk op maat nodig om aan de slag te kunnen en volwaardig mee te kunnen doen in onze maatschappij."

Andere instrumenten?

De PvdA wil nu inzichtelijk krijgen welke instrumenten er op dit moment worden ingezet om deze groep inwoners aan het werk te krijgen en of deze instrumenten succesvol zijn? Daarnaast wil de partij weten hoeveel Hengeloërs baat zouden kunnen hebben bij de invoering van basisbanen en of het college op de hoogte is van de praktijk in steden waar basisbanen zijn ingevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.