Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil stoppen met vroege bestrijding van eikenprocessierups, kenners zien juist weer een opmars

20250706 Eikenprocessierups bestrijding
Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt met aaltjes.
Beeld: 1Twente

Geen nachtelijke werkzaamheden met het spuiten van aaltjes meer. Als het aan het college van B&W ligt, stopt de gemeente Enschede met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Het is opgenomen in de lijst met bezuinigingen die vanaf volgend jaar kunnen worden doorgevoerd. En dat terwijl het insect, dat door zijn vervelende brandharen ook wel de 'jeukrups' wordt genoemd, volgens Kenniscentrum Eikenprocessierups juist weer bezig is aan een opmars.

Deze maandag en dinsdag wordt er in de gemeenteraad over de zomernota gesproken en gestemd. In het document is een lange lijst met bezuinigingen en belastingverhogingen opgenomen die samen optellen tot bijna 30 miljoen euro per jaar. Het niet langer preventief bestrijden van de eikenprocessierups draagt daar voor 300.000 euro aan bij.

Van 4500 naar 5 klachten

In Enschede gebeurt die preventieve bestrijding nu nog met behulp van aaltjes. Dat zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand zijn van de eikenprocessierups en in het voorjaar op de bomen worden gespoten. Zo worden in Enschede 20.000 eiken onder handen genomen. Op andere plekken wordt het risico van klachten door de jeukrupsen laag geacht of er leven beschermde vlindersoorten.

Eikenprocessierups bestrijding 1
Lees ook
Jeukrups lijkt van het toneel verdwenen in Enschede: 'Dit jaar handjevol meldingen'

De meldingen van overlast door de eikenprocessierupsen zijn in Enschede afgelopen jaren bijna verdampt. Werden in 2019 nog 4.500 klachten gemeld, vorig jaar waren dat er nog maar 5. Mogelijk heeft dat te maken met de intensieve preventieve bestrijding, maar het Kenniscentrum Eikenprocessierups constateert dat de rupsen een rustperiode van enkele jaren onder de grond (diapauze) hebben gehad.

Bloemrijke groenstroken en vogelkastjes

Het kenniscentrum ziet dat het aantal nesten van de jeukrupsen weer lijkt te stijgen. In 6 procent van de onderzochte eiken zijn nesten aanwezig. Ter vergelijking: vorig jaar was dat 4,5 procent en in piekjaar 2019 zelfs 55 procent. Er zijn gemeenten waar ook nu al een op de vijf eiken is aangetast door de rups.

Sommige partijen in Enschede hebben daarom gevraagd of het verstandig is om het hele budget van preventieve bestrijding weg te bezuinigen. Volgens wethouder Marc Teutelink is het een verantwoorde keuze. "We blijven doorgaan met het bestrijden op een natuurlijke wijze, via het vergroten van biodiversiteit." Denk daarbij aan bloemrijke groenstroken en vogelkastjes in nabijheid van eiken, zodat andere natuurlijke vijanden (sluipwespen en koolmezen) worden aangetrokken.

Eikenprocessierups
De brandharen van eikenprocessierupsen kunnen tot irritatie leiden.
Beeld: Twente FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.