Corona in Twente

Twentse cijfers positief, maar kans op paasvuren klein

De kans op paasvuren blijft in deze regio klein. De Veiligheidsregio Twente maakt deze donderdag bekend dat ze Twentse gemeenten oproepen om dit jaar geen paasvuren toe te staan.

Paasvuren

“We hebben nu al het advies uitgebracht om geen paasvuren te organiseren. Dat moet nu al, zodat zich iedereen goed kan voorbereiden”, maakt Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, bekend. Pasen valt dit jaar vroeg, waardoor sommige gemeenten al bezig zijn met de voorbereidingen. “Uiteindelijk moeten de gemeenten zelf een besluit nemen en kijken of ze paasvuren toestaan, maar de Veiligheidsregio Twente vindt dat paasvuren op dit moment onverantwoordelijk zijn.”

Positieve cijfers

Ondertussen kan de GGD Twente voor het eerst in maanden melden dat de Twentse coronacijfers onder het landelijke gemiddelde duiken. Met 789 nieuwe besmettingen en 127 besmette personen op 100.000 inwoners gaat het in deze regio beter. Maar volgens GGD-directeur Samantha Dinsbach betekent dit niet dat we achterover kunnen leunen.

Britse variant

“We kunnen dit absoluut niet doen. Het vindpercentage, het aantal mensen dat we testen en positief is, is nog steeds op het landelijke gemiddelde en zelfs iets daarboven”, aldus Dinsbach. “Corona is niet weg. Sterker nog, we moeten oppassen, omdat de Britse variant in aantocht is.”

Dinsbach en haar collega’s zien ook in Twente een toename. Twee weken geleden maakte de plaatselijke gezondheidsorganisatie nog bekend dat elf procent van de geteste mensen besmet is met de Engelse variant. Dat percentage lag toen lager dan de GGD heeft verwacht. “Maar ik ga er gewoon van uit dat deze variant, ook omdat ze vele malen besmettelijker is dan de oude variant, wel is toegenomen”, licht Dinsbach toe.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.