Corona in Twente

Rechtbank: avondklok moet per direct vervallen

De staat moet de avondklok per direct laten vervallen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag zojuist besloten in een door Stichting Viruswaarheid aangespannen rechtszaak.

Niet legitiem

De rechter oordeelt dat de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer maakt en dat hiervoor een zeer zorgvuldig besluitvormingsproces nodig is. Maar het kabinet maakte bij de invoering van de avondklok gebruik van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), waardoor er geen wetgevingstraject via de Eerste en Tweede Kamer hoefde te worden doorlopen. De voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat er geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te maken van de Wbbbg, omdat al voor invoering vaker over de mogelijkheid van een avondklok was gesproken. Het inzetten van deze wet was bij het instellen van de avondklok dus niet legitiem.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.