Corona in Twente

Lastig die eindexamens, nog even doorknallen dus

Ze had het al wel zien aankomen dat de eindexamens dit jaar doorgaan. Daniëlla Venturini van de Stedelijke Mavo ziet er niet tegen op. “Het zal wel moeilijker worden om te slagen, maar ik vind het goed. Heb hier wel vier jaar naar toegeleefd”, zegt ze in de live-uitzending 1Twente Vandaag.

Extra onvoldoende

De eindexamens gaan door maakte minister Slob vorige week bekend. Wel komt hij de examenleerlingen wat tegemoet; ze mogen een extra onvoldoende halen en krijgen een extra herkansing. Dit coronaschooljaar was namelijk niet gemakkelijk voor de leerlingen, bovendien ontstonden vaak achterstanden.

Lastig

Daniëlla staat er wel ontspannen in. “Ik doe gewoon mijn best, ik weet dat ik het kan, het komt vast en zeker goed.” Ze is wel blij dat ze eind vorig jaar de fysieke lessen kon volgen. Gewoon naar school, dat is toch wel het beste, geeft ze aan.

“Online focus je minder dan dat je de lessen volgt. Ik heb er niet zoveel van opgestoken.” De leerlinge denkt dat er daardoor wel degelijk achterstanden zijn opgelopen en het moeilijker wordt om te slagen. “Het was best lastig.”

Doorknallen

En zeker niet voor haar alleen. Onderzoek wijst uit dat 80 procent van de leerlingen tegen overspannenheid aanzitten. Daniëlla ziet het om zich heen. “Klasgenoten blijven vaker thuis. Iedereen is het langzamerhand aan het opgeven. Je kunt je ook niet uitleven. In het weekend kan er niets. Daardoor blijft de druk van school hoog.”

Zelf heeft ze er minder last van. “Nog even doorknallen”, aldus Daniëlla.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.