Enschede
Video

Geen overvolle zaal, wel verbondenheid: Enschedese theatergroep PuurSap in coronatijd

Een overvolle zaal met publiek is door de coronacrisis helaas niet meer mogelijk. Toch zit PuurSap niet stil. De theatergroep organiseert activiteiten die coronaproof zijn, zoals een pubquiz. René van de Wateringen, regisseur bij PuurSap, vertelt in het programma Weekend Enschede meer over theater in coronatijd.

Coronaproof theater

Vanwege de coronacrisis is fysiek bij elkaar komen nagenoeg onmogelijk binnen PuurSap. Van de Wateringen: “We liggen stil omdat we, vooral onder de volwassenen, te maken hebben met hoge risicogroepen. We hebben altijd gezegd: we gaan niet zonder elkaar.” Wel organiseerde de theatergroep verschillende online activiteiten. Zo hielden ze enkele pubquizzen over theater, met bijvoorbeeld vragen over een bepaald toneelstuk. Ook vrienden, familie en andere kennissen van leden mochten aansluiten. Op deze manier heeft de theatergroep toch verbondenheid gecreëerd.

PuurSap

PuurSap is 23 jaar geleden opgericht met als hoofddoel iedereen te laten spelen. Jong, oud, ervaren of net nieuw, de groep wil graag met alle leden het toneel op om te spelen. Veel verschillende mensen zijn lid van de vereniging. Zo zijn er creatievelingen die graag in de huid van een personage kruipen, maar kun je je ook opgeven als je wilt leren spreken voor publiek. Auditie doen is niet nodig. “Wel kijken we of er een klik is”, vertelt Van de Wateringen. “Je komt langs, doet mee met oefeningen en kijkt of je onze lessen leuk vindt.”

PuurSap maakt uiteenlopende producties. ‘Veronica’s Kamer’, een psychologische thriller, is één van de stukken die de regisseur is bijgebleven: “Het was zo pittig gespeeld dat het publiek er nachtmerries van kreeg.” Ook het stuk ‘Spieren, spanning en staal’, een stuk gemaakt voor en door jongeren, was een bijzondere productie van PuurSap.

Theater in Enschede

Andere theater- en kunstverenigingen in Enschede bedenken ook manieren om in coronatijd door te gaan. Zo gaf kunstenschool Kaliber online dramales, maar hierbij was het soms lastig om de emotie van een script over te brengen. Toch is Van de Wateringen voorstander van deze coronaproof alternatieven: “We moeten in deze tijd niet bij de pakken neer zitten. In een creatief vakgebied gaan we op zoek naar creatieve oplossingen!”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.