Verkeer
Stuur appje
Zoek

GGD Twente richt weer speciale kinderteststraten in

Samantha Dinsbach closeup Henk Ten Harkel
Samatha Dinsbach van de GGD te gast bij talkshow 1Twente Het Jaar.
Beeld: Henk ten Harkel

De winkels zijn open voor afhaal en kinderen mogen weer naar school. Dat lijkt te betekenen dat het met 939 nieuwe besmettingen in de afgelopen zeven dagen de goede kant op gaat qua corona in de regio. Maar de schijn bedriegt. De GGD en de Veiligheidsregio Twente melden vandaag tijdens het wekelijkse persgesprek dat de cijfers nog steeds te hoog zijn. En omdat de scholen nu open zijn, verwacht de plaatselijke gezondheidsdienst dat er de komende tijd weer meer kinderen getest moeten worden. Daarom richt de GGD weer speciale kinderteststraten in.

Deze straten bestonden kort na de eerste golf ook al een keer, maar worden nu weer opgericht, om kinderen meer tijd te kunnen geven tijdens het testen. “De PCR-test blijft naar, met name voor kinderen. Daarom richten we de teststraten in Goor en Enschede kindervriendelijk in”, aldus GGD-directeur Samantha Dinsbach. “Als er straks maar één kind in een klas besmet is, wordt de hele klas getest. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders.” Dinsbach voegt verder toe dat niemand verplicht is om van de speciale kinderteststraten gebruik te maken, maar ook elke andere straat kan bezoeken.

Ondertussen dalen de cijfers in Twente maar langzaam en ook het vindpercentage ligt met 12,7 procent nog te hoog. Landelijk is, van de mensen die zich laten testen, 10,8 procent besmet. Toch heeft de GGD goed nieuws. “We weten inmiddels dat zo’n 11 procent van de besmette Twentenaren het Britse variant heeft.” Dinsbach plaatst wel een kanttekening: de cijfers zijn al tien dagen oud en de kans is aanwezig dat het percentage niet meer actueel is.

“We weten inmiddels dat zo’n 11 procent van de besmette Twentenaren het Britse variant heeft.”

Inmiddels zijn er in Twente bijna 15.000 mensen gevaccineerd, meldt de GGD. Vanaf volgende week maandag is de tweede groep uit de zorg aan de beurt: het verzorgings- en verpleeghuispersoneel en mensen met een verstandelijke beperking. De GGD verwacht nog steeds dat iedereen van 18 jaar en ouder in oktober een vaccinatie heeft ontvangen.

Ondanks de vooruitgang is de druk op de zorg nog steeds enorm, weten de Veiligheidsregio Twente en de GGD. Samen met verschillende zorginstellingen hebben de twee organisaties daarom een campagne gelanceerd waarin mensen tips krijgen hoe ze zelf en proactief de zorg kunnen ontlasten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.